Talisman Robben weet amper wat verliezen is in 2014

Reacties

Als Arjen Robben straks bij de kerstboom nog eens terugdenkt aan dit voetbaljaar, zal hij zich met moeite kunnen herinneren wanneer hij in 2014 als verliezer van het veld stapte.

Talisman Robben weet amper wat verliezen is in 2014

De Oranje-international bleef in dit kalenderjaar namens club en land in negentig procent van zijn wedstrijden ongeslagen, een zeldzaam luxegevoel. Robben kwam namens Bayern München en het Nederlands eltal tot 56 officiële wedstrijden, waarvan hij er 45 won, vijf gelijkspeelde en maar zes verloor.

Met Oranje had Robben het nakijken in het oefenduel met Mexico (2-3) en in de EK-kwalificatiewedstrijd op IJsland (2-0). De 0-0 tegen Argentinië in de halve finale op het WK in Brazilië gaat weliswaar als een gelijkspel in de boeken, maar zal uiteraard vanwege de verloren strafschoppenreeks voor Robben als zwaarste klap voelen.

Als speler van het ijzersterke Bayern moesten Robben en zijn ploeggenoten alleen hun meerdere erkennen in Real Madrid (1-0 uit en 0-4 thuis), Manchester City (3-2 uit) en Borussia Dortmund (0-3 thuis).

Gemiddeld bleef Robben dit kalenderjaar in negen van elke tien wedstrijden ongeslagen. In zijn 56 wedstrijden maakte hij zelf 26 doelpunten en bereidde hij nog eens vijftien treffers van ploeggenoten voor. Zodoende was hij betrokken bij 41 doelpunten van Bayern en Oranje.

Goals goud waard
Opvallend is dat Robben in 2014 geen enkele wedstrijd verloor waarin hij zelf met minimaal één doelpunt bijdroeg aan de score. De vijftien wedstrijden waarin hij doel trof bij Bayern (twintig goals in totaal) mondden stuk voor stuk uit in een overwinning. Ook de vier interlands waarin hij scoorde (tegen achtereenvolgens Wales, Spanje, Australië en Letland) resulteerden allen in een zege.

Als we kijken naar het belang van de goals van Robben in 2014, dan zijn de treffers grofweg te verdelen tewee categoriën. De 30-jarige aanvaller zette Bayern (zes) en Oranje (drie) met negen van zijn 26 doelpunten op voorsprong in een wedstrijd, maar tekende daarnaast ook elf keer voor een doelpunt dat de marge opvoerde naar drie of meer goals (negen keer bij Bayern en twee keer in Oranje).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.