Talisman Ibrahimovic geeft kampioen PSG kleur

Reacties

Defensieve degelijkheid en offensieve wereldklasse. Dat deed Paris Saint-Germain dit seizoen ver boven de concurrentie in Frankrijk uitstijgen en het vierde kampioenschap in de clubhistorie grijpen. Nog voor het begin van de wedstrijd tegen Stade Rennes van 21.00 uur kon de vlag al uit in Parijs, door het puntenverlies van achtervolger AS Monaco tegen Guingamp (1-1).

Talisman Ibrahimovic geeft kampioen PSG kleur

De rol van Zlatan Ibrahimovic als talisman en boegbeeld kan daarbij niet onderschat worden. Ibrahimovic stond er iedere keer als zijn elftal hem nodig had, bijvoorbeeld op 22 september toen PSG na een stroeve competitiestart de nieuwe uitdager AS Monaco ontving. Binnen vijf minuten drukte de 32-jarige Zweedse spits zijn stempel door met een karatekick te scoren, zoals hij vaker Frankrijk versteld deed staan met even bizarre als mooie doelpunten. Monaco kwam uiteindelijk nog terug tot 1-1, maar PSG denderde na die wedstrijd in een razend tempo richting de tweede landstitel op rij.

Indrukwekkend
De cijfers van Ibrahimovic waren daarbij zeer indrukwekkend. Met 25 doelpunten en zestien assists in dertig wedstrijden was hij direct betrokken bij meer dan de helft van de Parijse doelpuntenproductie. Daarnaast vervulde Zlatan een cruciale rol als gezicht van de club. Hij staat centraal in de marketingcampagnes van PSG en de media raken niet over hem uitgepraat, waarmee hij de ideale bliksemafleider is voor zijn ploeggenoten. Daarvan profiteerde vooral aanvalspartner Edison Cavani (zestien treffers) optimaal.

Toen Ibrahimovic in de slotfase van het seizoen afhaakte met een hamstringblessure bleek PSG plots een kwetsbare ploeg. Chelsea schakelde de club uit Parijs uit in de Champions League en in de competitie werden er punten verspeeld tegen Olympique Lyon (0-1) en Sochaux (1-1). Met Ibrahimovic in de basisopstelling verloor PSG slechts één wedstrijd.

Solide
Toen Carlo Ancelotti deze zomer Parijs verliet om Real Madrid te gaan coachen, leverde dat suikeroom Nasser Al-Khelaifi, die met zijn investeringen van PSG een topclub had gemaakt, de nodige kopzorgen op. De Italiaan was met zijn jarenlange ervaring bij topclubs de perfecte vormgever geweest van het project PSG, maar zijn opvolger Laurent Blanc, die zijn handen vrij had nadat hij in 2012 ontslag nam als bondscoach van Frankrijk, bleek eveneens een schot in de roos.

De voormalige verdediger varieerde in zijn spelsystemen, maar kon altijd bouwen op een solide basis. Met Thiago Silva en Alex had hij een ijzersterk, Braziliaans duo centraal achterin. Daarvoor is de tot Italiaan genaturaliseerde Thiago Motta een extra slot op de deur, waardoor backs Gregory van der Wiel (vijf assists) en Maxwell (drie goals, twee assists) onbezorgd konden opstomen. Kilometervreter Blaise Matuidi knapte op het middenveld het vuile werk op, terwijl Yohan Cabaye (in de winterstop overgenomen van Newcastle United) en Marco Verratti voor creatieve impulsen zorgden.

Superster Ibrahimovic leverde samen met Cavani, Lucas Moura, Jérémy Ménez en Ezequiel Lavezzi het offensieve vuurwerk. Ten koste van de defensieve zekerheid ging dat niet: PSG incasseerde slechts twintig doelpunten in de Ligue 1. Daarmee heeft trainer Blanc statistisch gezien de beste defensie in de Europese topcompetities. Dat bleek in combinatie met wereldtopper Ibrahimovic de sleutel tot hernieuwd succes in eigen land.

Ambitie
Na de verovering van Frankrijk wil PSG ook in Europa prijzen gaan pakken. De eigenaar uit Qatar heeft de ambitie om binnen vijf jaar de Champions League te winnen. Als PSG deze zomer voor de vierde keer op rij ruim honderd miljoen euro investeert in de selectie, is het zeker niet uitgesloten dat die droom realiteit wordt.

Tekst: Pieter Zwart

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.