Swansea bijna in veilige haven dankzij Emnes en Bony

Swansea City lijkt na een zwaarbevochten zege op Newcastle United zeker van nog een jaar in de Premier League. Aston Villa sprokkelde in de strijd tegen degradatie een puntje tegen Southampton.

Newcastle United - Swansea City 1-2
Swansea City vergrootte het gat met de degradatiestreep naar zes punten dankzij een heel belangrijke overwinning op bezoek bij Newcastle United. Swansea lijkt daarmee zo goed als veilig. Voor Newcastle, dat al een paar weken nergens meer om speelt, was het alweer de vijfde nederlaag op rij.

In de 23ste minuut kwam Newcastle United op voorsprong. Dat The Magpies scoorden was op zichzelf al nieuwswaardig, want in de afgelopen vier duels had de ploeg van de hevig bekritiseerde manager Alan Pardew het net niet weten te vinden. Shola Ameobi nam de treffer voor zijn rekening op aangeven van Luuk de Jong, die weliswaar als nummer tien, net als Vurnon Anita in de basis was begonnen.

Swansea, dat met Jonathan de Guzman en Michel Vorm aan het duel begon, kwam op slag van rust echter langszij via een kopbal van Wilfried Bony. Even eerder was De Jong uitgevallen met een enkelblessure. Dat was  al de tweede offensieve tegenslag van Newcastle, want Papiss Cissé was al na twintig minuten geblesseerd afgehaakt.

In de tweede helft had Swansea de meeste aanvallende intenties. Bony hielp op aangeven van invaller Marvin Emnes in de slotminuten een grote mogelijkheid om zeep. De winnende goal van The Swans kwam er door toedoen van Emnes en Bony (foto) alsnog. De club uit Wales kreeg in de extra tijd een penalty na een overtreding op Emnes en Bony schoot koel raak: 1-2 .

Aston Villa - Southampton 0-0
In de strijd tegen degradatie sprokkelde Aston Villa thuis in het duel met Southampton een waardevol puntje. Ron Vlaar, Leandro Bacuna en Karim el Ahmadi begonnen in de basis tegen The Saints, die al een tijdje zeker zijn van lijfsbehoud en zonder Jos Hooiveld aan het duel begonnen. Door het gelijkspel heeft Villa na 34 wedstrijden 35 punten. Het gat met Fulham, dat onder de streep staat, bedraagt vijf punten. Southampton is met 49 uit 35 achtste.

Victor Wanyama (rechts) troeft Karim El Ahmadi af in de strijd om de bal.