Supersub Naismith vergroot crisis bij zwalkend Chelsea

Reacties

Chelsea is op bezoek bij Everton opnieuw bij onderuit gegaan: 3-1. De nederlagen van de landskampioen tegen Manchester City (0-3) en Crystal Palace (1-2) kregen op Goodison Park een vervolg dankzij een opmerkelijke invalbeurt van Steven Naismith, die met drie goals de ploeg van manager José Mourinho hardhandig met de neus op de feiten drukte.

Supersub Naismith vergroot crisis bij zwalkend Chelsea

Everton-manager Roberto Martínez had aanvankelijk slechts een bijrol in gedachten voor Naismith, maar toen Muhamed Besic in de negende minuut al naar de kant moest met een hamstringblessure mocht de 28-jarige Schot alsnog opdraven. Nog geen kwartier later keek Chelsea voor de derde keer dit seizoen tegen een achterstand aan. Eerst moest Asmir Begovic passen bij een kopbal van de supersub, kort daarna had de Bosnische vervanger van Thibaut Courtois geen antwoord op een welgemikt schot van buiten de zestien.

Naismith was na Manchester United-verdediger Chris Smalling (februari 2015) pas de tweede Premier League-invaller die in de eerste helft twee keer scoorde. Bovendien zorgde de international ervoor dat Chelsea met elf tegengoals het Sunderland van manager Dick Advocaat voorbijging als meest gepasseerde defensie van de hoogste afdeling van Engeland. Dat het in verdedigend opzicht niet goed zit bij The Blues bewees Everton keer op keer. Het was echter aan Begovic te danken dat Arouna Koné, Ross Barkley en Romelu Lukaku (ex-Chelsea) de middag niet nóg pijnlijker maakten.

Steven Naismith had Chelsea een kwartier na zijn entree al twee kaar pijn gedaan. Hier schiet de Schotse supersub de 2-0 binnen. Wel mocht hij van geluk spreken dat een trap tegen Branislav Ivanovic (links) onbestraft bleef.
Steven Naismith had Chelsea een kwartier na zijn entree al twee kaar pijn gedaan. Hier schiet de Schotse supersub de 2-0 binnen. Wel mocht hij van geluk spreken dat een trap tegen Branislav Ivanovic (links) onbestraft bleef.

Afgelopen zomer wilde Mourinho daarom John Stones voor vele miljoenen aantrekken. Everton wilde niet meewerken. Zaterdagmiddag bleek waarom. Met de Engelse topverdediger in wording tegenover zich speelden de vedettes van Chelsea weinig klaar. Nemanja Matic gaf Mourinho tien minuten voor rust met een knal van afstand nog hoop op een comeback. Het bleek niet meer dan een toevalstreffer, want ondanks de aanwezigheid van Diego Costa, Eden Hazard – die dit seizoen in zes officiële duels nog niet scoorde - en Pedro speelde Chelsea verder weinig klaar.

Van een herhaling van het doelpuntenfestijn van vorig seizoen, toen Chelsea met 6-3 won, was geen moment sprake. Althans, Everton evenaarde de productie van ruim een jaar geleden wél. Naismith zette de kroon op zijn uitstekende invalbeurt door de bal in de 83ste minuut onder Begovic door te schieten. Daarmee trad hij in de voetsporen van Robin van Persie, die in 2011 de laatste speler was met een hattrick tegen Chelsea. Maar veel belangrijker, de crisis op Stamford Bridge neemt door het vijfde verlies in de laatste acht uitduels met Everton steeds serieuzere vormen aan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.