Supersub Morata steekt Benzema naar de kroon

Niet voor het eerst dit seizoen voorkwam Real Madrid zondagavond in het uitduel met Villarreal op het nippertje een nederlaag (2-3). Dit keer was het niet Sergio Ramos, maar Álvaro Morata die De Koninklijke in de slotfase drie punten en de koppositie bezorgde.

Morata kopte in de 83ste minuut raak uit een voorzet van Marcelo, waardoor Real in een tijdsbestek van twintig minuten terugkwam van een 2-0 achterstand. Voor de Spaanse spits, die in de 77ste minuut in het veld kwam voor Karim Benzema, was het alweer zijn twaalfde goal van het seizoen. De helft van die treffers maakte hij als invaller.

Trainer Zinedine Zidane erkende dat Morata en collega-invaller Isco meer minuten verdienen. 'Zij hebben de wedstrijd doen kantelen. We deden heel veel dingen goed, kwamen vaker in schietpositie en pakten drie belangrijke punten tegen een goed team. Toen we 2-0 achter stonden, moesten we iets veranderen en maakten een aanvallende wissel. Dat pakte goed uit voor ons.'

Het was zeker niet de eerste keer dat Real zich uit geslagen positie naar een zege knokte. Vorig jaar zorgde Ramos thuis tegen Deportivo La Coruña (3-2) voor een miraculeuze ontspanning. Begin dit seizoen bezegelde Morata al een comeback tegen Sporting Lissabon (2-1). Zidane gaf de supersub zondag weinig instructies mee. 'Alleen dat hij in kansrijke posities moest komen.'

Dat is de afgelopen zomer van Juventus teruggekeerde Madrileen wel toevertrouwd. Met één goal per 105 minuten houdt Morata, in zijn laatste acht competitieduels goed voor zeven goals, de drie leden van het BBC-aanvalstrio achter zich. Cristiano Ronaldo (23 goals) heeft gemiddeld 116 minuten nodig om te scoren, Benzema (13 goals) 160 minuten en Gareth Bale (9 goals) 161 minuten.

De net van een zware enkelblessure teruggekeerde Bale moest zondagavond vlak voor tijd naar de kant nadat hij vervelend terecht was gekomen op zijn enkel, maar Zidane is niet bang dat de 27-jarige Welshman opnieuw landurig aan de kant staat. 'Hij heeft maar een lichte blessure opgelopen. Ik denk dat het niet meer is dan dat', aldus de trainer van Real, dat nog altijd één punt meer heeft dan Barcelona.