Superieur Celtic op recordjacht in de Schotse speeltuin

Reacties

Celtic dendert door op weg naar de titel in het Schotse Premiership. Hamilton moet zaterdagmiddag het volgende slachtoffer worden op Celtic Park. Over het haast foutloze seizoen van de Schotse grootmacht.

Superieur Celtic op recordjacht in de Schotse speeltuin

Ongetwijfeld gingen de gedachten van Wim Jansen zaterdag op Celtic Park terug naar het seizoen 1997/98. Zijn Celtic maakte door kampioen te worden een einde aan de dominantie van Glasgow Rangers, dat op weg was naar zijn tiende landstitel op rij. Jansen was zaterdag te gast in de thuishaven van Celtic, dat als vanzelfsprekend weer won. In recordsnelheid stevenen The Bhoys af op het kampioenschap, op een manier die doet denken aan het machtsvertoon van de aartsrivaal in de jaren negentig. Zelfde stad, andere club en een vergelijkbare suprematie. Dit keer met Brendan Rodgers als gevierde man.

Met een brede glimlach stapte de Noord-Ier, opgegroeid als Celtic-fan, afgelopen zomer de spelerstunnel uit bij zijn presentatie. Een groen-witte sjaal bij de hand om de tienduizend fans op de tribune op te jutten. Het onthaal was net zo groots als zijn ambities. Van de Premier League naar een lager podium, met een duidelijk doel. 'De uitdaging om ieder jaar de Champions League te halen en het Schotse voetbal te domineren, motiveert me enorm', verklaarde de bij Liverpool ontslagen manager zijn stap aan The Guardian.

De zegetocht over de Schotse velden begon direct en de finish is dit seizoen al in zicht voor Celtic. De competitiezege op Motherwell in de vorige speelronde was de 24ste van het seizoen. Er was één remise en nul keer werd verloren door de koploper. Kijken naar de concurrentie is overbodig geworden. De onoverbrugbare kloof met Aberdeen bedraagt 24 punten. Het Schotse Premiership is een speeltuin geworden waarin Celtic de uitdagingen bij zichzelf zoekt. Eind januari werden The Lisbon Lions – de bijnaam van het Celtic dat in 1967 de Europa Cup won – al overtroffen met een reeks van 27 binnenlandse wedstrijden op rij zonder nederlaag. Bovendien lonkt het record van Paris Saint-Germain, dat vorig seizoen met een voorsprong van 31 punten kampioen werd.

De scheve machtsverhouding is niet alleen op de ranglijst terug te zien. Van de 11,6 miljoen euro die de clubs uit het Premiership dit seizoen uitgaven op de transfermarkt, kwam 9,4 miljoen euro uit de portemonnee van Celtic. En dan kwam sterspeler Moussa Dembélé nog transfervrij over van Fulham. De twintigjarige Fransman heeft zich met 27 goals in zijn eerste seizoen al in de kijker gespeeld van de Europese top. Voorlopig is hij Dembélé echter gewoon nog de blikvanger in de selectie waarmee Rodgers hoopt te imponeren in Europa.

Daar ligt namelijk de uitdaging voor Celtic. In het huidige seizoen gingen The Bhoys in de Champions League kopje onder in een poule met Barcelona, Manchester City en Borussia Mönchengladbach. Sindsdien heeft Rodgers het komende Europese avontuur continu in zijn achterhoofd. Winst is er volgens hem te boeken buiten het veld, als het gaat om onder andere voeding en de manier van trainen. Rodgers: 'We proberen een reguliere Champions League-club op te bouwen, dus moet je ook een Champions League-mentaliteit hebben.' En tot de Champions League-tune weer klinkt, spart Celtic in eigen land ongestoord door.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.