Superieur Barcelona en Messi deklasseren Valencia

In het thuisduel met Valencia stond weer eens geen maat op Barcelona. De ploeg kwam op achterstand maar was vervolgens heer en meester. Dankzij de uitblinkende doelman Diego Alves werd het geen monsterscore. Lionel Messi was met vier treffers grootaandeelhouder in de Catalaanse productie die leidde tot een 5-1 overwinning.

Na twee zeer aantrekkelijke ontmoetingen in de Copa del Rey, met Barça als winnaar, stonden de ploegen weer tegenover elkaar. Ook nu was het vanaf de eerste minuut direct duidelijk dat de teams weer uitgingen van de aanvallende intenties. Het waren de bezoekers die de wedstrijd definitief open gooiden.

Na een scherpe voorzet van Sofiane Feghouli, die de Barcelona-defensie volledig ontrafelde, kon Pablo Piatti de twijfelende Víctor Valdés passeren. De thuisploeg trok zich er werkelijk niets van aan en pakte direct het vertrouwde combinatievoetbal weer op. Dat leverde in de 22ste minuut de gelijkmaker op.

Pedro gaf voor en de razendsnelle Messi verschalkte de verdediging van Valencia en keeper Diego Alves. Vijf minuten later was het al 2-1. De assist kwam wederom van Pedro en Messi kon inschieten. De Braziliaanse goalie van Los Che kon de bal niet klemmen zodat het Argentijnse wonderkind alsnog binnentikte.

Barça bleef onverminderd het gaspedaal indrukken en kreeg kans op kans. Het trof echter Alves in voortreffelijke vorm. De doelman had telkens een antwoord op de vele kansen die de Catalanen produceerden. Alexis Sánchez, Cesc Fabregas, Pedro en met name Messi kregen diverse mogelijkheden op de 3-1, maar Alves werkte alles uit zijn doel. En mocht de doelman wel gepasseerd worden, dan kreeg hij assistentie van de paal of de lat.

Doordat de beslissende treffer uitbleef, mocht ook Valencia blijven hopen op een goed resultaat. Zo kreeg plots, halverwege de tweede helft, Feghouli een goede schotkans maar deze werd kundig gekeerd door Barcelona-doelman Valdés.

Guardiola besloot daarom Tello te brengen voor Pedro. De behendige linkspoot slalomde zich een weg richting het Valencia-doel maar trof daar - uiteraard - Alves. De keeper moest echter een rebound toestaan die door de meegelopen Messi werd binnengewerkt. De Argentijn leverde alweer zijn vijfde hattrick van het seizoen.

Met de zege in de tas besloot Guardiola Fabregas te vervangen voor Thiago. De voormalige speler van Arsenal was het daar niet mee eens en liet dat duidelijk blijken aan zijn coach. Dit tot woede van Guardiola die Fabregas met een forse zet richting de dug-out duwde. Het had geen invloed op de spelers van Barça.

Sergio Busquets stuurde met een afgemeten pass Messi weg en de beste speler ter wereld rondde af met een lob voor zijn vierde van de avond. Het slotakkoord kwam van de voet van invaller Xavi die ook met een lob Alves kansloos liet. Barcelona blijft door dit resultaat niettemin op tien punten achterstand staan van koploper Real Madrid. Foto: VI Images