Superdefensie Koeman in één rijtje met Barça en Bayern

Reacties

Zaterdag tegen Hull City hield het Southampton van Ronald Koeman voor het derde competitieduel op rij de nul (0-1). De verdediging van The Saints behoort dit seizoen tot de Europese top.

Superdefensie Koeman in één rijtje met Barça en Bayern

De laatste keer dat de mannen van Koeman een doelpunt toestonden was op 5 oktober, toen Tottenham Hotspur met 1-0 te sterk was. Het was één van de pas vijf doelpunten die Southampton incasseerde. Naast The Spurs kwamen alleen Queens Park Rangers, West Ham United en Liverpool tot scoren tegen de huidige nummer twee van de Premier League.

Met pas vijf tegendoelpunten heeft Southampton met afstand de beste verdediging van Engeland, want de ploegen die de club van Koeman volgen op de lijst met minste tegengoals (Chelsea en Manchester City) kregen er al tien tegen. Bijzonder, want Koeman moest voor dit seizoen zijn verdediging opnieuw in elkaar sleutelen na het vertrek van Luke Shaw, Artur Boruc en Dejan Lovren. Ryan Bertrand, Fraser Forster en Toby Alderweireld blijken echter meer dan waardige vervangers.

José Fonte (links) en Toby Alderweireld vormen samen het onverzettelijke centrale duo van Southampton.
José Fonte (links) en Toby Alderweireld vormen samen het onverzettelijke centrale duo van Southampton.

Ook in internationaal perspectief presteert Koeman subliem. Gerekend over de grote vijf competities doen alleen Juventus (vier tegengoals), Barcelona (vier) en Bayern München (drie) het beter dan zijn elftal. Wat opvalt is dat Koeman een uitstekende defensie combineert met een productieve aanval, want met 21 goals hoeft Southampton in Engeland qua doelpunten alleen Chelsea (26) voor zich te dulden.

Decade
Koeman vindt dat zijn hele elftal bijdraagt aan de defensieve prestaties. 'Verdedigen begint bij ons voorin en op het middenveld. Als spelers in die linie op de juiste manier pressing geven, wordt het voor onze verdedigers en keeper makkelijker', aldus Koeman, die erkent dat het behoorlijk 'abnormaal' is om na tien speelronden pas vijf tegengoals te hebben.

Binnenkort breekt de Decade van de Waarheid aan voor de ex-trainer van Ajax, Feyenoord en PSV. Met Southampton neemt hij het dan in een tijdsbestek van tien dagen op tegen Manchester City (30 november), Arsenal (3 december) én het Manchester United van Louis van Gaal (8 december). Koeman kan dan in elk geval op zijn fantastische defensie rekenen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.