Succesvolle rentree Depay niet genoeg voor winst PSV

Vijf weken en vijf dagen nadat Memphis Depay een liesblessure had opgelopen, keerde de aanvaller terug in de basis bij PSV voor het Europa League-duel met Panathinaikos. Het leek een gokje van trainer Phillip Cocu, maar Depay betaalde het vertrouwen dubbel en dwars terug. Toch bleek zijn treffer niet genoeg voor de winst: 1-1.

Depay liep in het competitieduel bij PEC Zwolle op 13 september (3-1 nederlaag) een lieblessure op. De hersteltijd voor de international bedroeg minimaal zes weken, werd destijds gemeld. Maar de medische staf van PSV leverde goed werk en stoomde hem klaar voor het duel met Panathinaikos. Op voorhand leek een invalbeurt het hoogst haalbare, maar Phillip Cocu dacht daar anders over.

De twintigjarige groeibriljant startte in de basis en betaalde het vertrouwen van zijn hoofdtrainer dubbel en dwars terug. Het was Depay die gevaar stichtte voor het Griekse doel, tegen de lat schoot uit een door hemzelf verdiende vrije trap en later alsnog de score opende. En dat alles in de eerste 45 minuten.

Vlak voor rust zette de teruggekeerde Depay zijn rentree luister bij met een doelpunt. Na een corner van Panathinaikos werkte PSV de bal weg uit het eigen strafschopgebied, waarna Luuk de Jong rond de middenlijn werd aangespeeld. De spits bood met een prachtige, gevoelige steekpass Depay de mogelijkheid het duel open te breken. De flankspeler doemde op voor de uitgelopen keeper Luke Steele, omspeelde de Engelsman met een simpele versnelling en schoof de bal vervolgens in het lege doel.

Memphis Depay omspeelt doelman Luke Steele en werkt de 1-0 binnen.

Via Jetro Willems, De Jong, Depay en diens vervanger Florian Jozefzoon kreeg de thuisploeg in de tweede helft nog wel de mogelijkheden de score verder op te krikken, maar daar slaagden de Eindhovenaren niet in. Dat deerde lange tijd echter niet, omdat de bezoekers het keeper Remko Pasveer niet echt lastig maakten. Tot de 86ste minuut loste Panathinaikos zelfs slechts één schot op het doel van de vervanger van Jeroen Zoet, die op de bank moest plaatsnemen. Maar PSV leek te gokken op een nipte 1-0 zege en dat bleek niet zo goed uit te pakken als de gok met Depay.

Buitenspel
Uit een voorzet vanaf links belandde de bal kort voor tijd op het hoofd van invaller Mladen Petric. Zijn kopbal werd nog weggebokst door Pasveer, maar in de rebound behield de Kroatische spits het overzicht en stelde hij Nikos Karelis in staat de 1-1 binnen te tikken. Een minuut later ontving Jeffrey Bruma zijn tweede gele kaart van de avond, waardoor PSV met tien man de gelijke stand moest verdedigen. Dat leek fout te gaan in blessuretijd, toen Petric raak schoot. Hij werd echter aangespeeld in buitenspelpositie, waardoor de Tsjechische scheidsrechter Miroslav Zelinka het doelpunt afkeurde.

Door de remise dreigt de ploeg van Cocu de aansluiting met Dinamo Moskou definitief te verliezen. De Russen wonnen in Portugal van Estoril (1-2), waardoor zij aan kop blijven in Groep E. PSV volgt op vijf punten achterstand met vier uit drie, evenals Estoril. Panathinaikos blijft hekkensluiter met het in Eindhoven behaalde punt.