Succestrainer De Jong eindelijk toegelaten tot cursus

Henk de Jong is door de belangenvereniging voor coaches in het betaalde voetbal (CBV) toegelaten voor de cursus Coach Betaald voetbal. De 48-jarige trainer loodste SC Cambuur als kampioen naar de Eredivisie, maar werd in het verleden telkens afgewezen voor de cursus.

Succestrainer De Jong eindelijk toegelaten tot cursus

Een jaar geleden haalde Gertjan Verbeek ongemeen fel uit naar de CBV. De trainer van AZ had eerst al gemeld absoluut geen waarde te hechten aan de Rinus Michels Award, waar hij voor genomineerd was. Wat later was hij zeer kritisch waar het de toelating tot de cursus Coach Betaald voetbal betrof.

Verbeek noemde het zelfs 'een poppenkast', waar hij niet aan mee wilde doen. Zijn vriend Henk de Jong was voor de tweede keer afgewezen, omdat de Fries niet de benodigde punten zou hebben die vereist waren voor toelating.

De Jong is al ruim 25 jaar trainer. Hij was assistent-trainer bij FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo en SC Cambuur. De Jong won met Harkemase Boys in de top van het amateurvoetbal nagenoeg alles en in 2009 kreeg hij de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer. Vorige week loodste De Jong, die als interim-trainer de ontslagen Alfons Arts verving, Cambuur naar het hoogste niveau.

Begin deze maand kreeg De Jong echter te horen dat er opnieuw een kans was toegelaten te worden. 'Het is nu of nooit meer', reageerde hij toen tegenover Voetbal International. 'Ik heb wel het gevoel dat ik binnen bepaalde geledingen wordt gezien als dat Friese boertje. Als ik uit een ander deel van Nederland was gekomen, had ik de cursus waarschijnlijk al afgerond.'

Nu hij definitief is toegelaten, reageert De Jong dankbaar. 'Ik ben ontzettend blij en erg gelukkig dat ik ben toegelaten. Het is eindelijk gelukt en nu ga ik doorpakken. Ik heb veel te danken aan de KNVB, die mij ontzettend heeft geholpen.' (Marco Timmer)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen