Suarez velt Manchester City bij terugkeer in Engeland

Dankzij twee doelpunten van Luis Suarez heeft Barcelona op bezoek bij Manchester City een enorme stap gezet richting de kwartfinale van de Champions League. Uitgerekend de Uruguayaanse ex-spits van Liverpool groeide uit tot gevierde man en zorgde eigenhandig voor de zege van de vooral voor rust imponerende Catalanen: 1-2. Lionel Messi miste in de slotminuut nog wel een penalty.

Voorafgaand aan de kraker was al uitgebreid stilgestaan bij de rentree van Suarez op de Engelse velden. De voormalige Ajacied haalde in Engeland vanwege de nodige incidenten geregeld de headlines, maar deed dat ook omdat hij de doelpunten aaneenreeg voor Liverpool.

Waar Suarez namens Liverpool in zes duels met City slechts goed was voor één goal en één assist, opende hij namens Barcelona al na zestien minuten de score. Vincent Kompany had in aanloop naar het duel vol bravoure gemeld geen angst te hebben voor de aanval van Barcelona, maar ging in de fout. De Belg probeerde onnodig een bal te blokkeren en bood zo Suarez de kans tegendraads raak te schieten: 0-1.

De openingsgoal bezorgde niet alleen Suarez het gewenste vertrouwen. Barcelona hield de bal minutenlang in de ploeg en City, dat de geschorste middenvelder Yaya Touré node miste, waande zich geregeld in een grote rondo. Een van die langlopende aanvallen leidde tot de 0-2. Via Messi, die als vertrouwd aan de basis van menig Barça-aanval stond, en Jordi Alba kwam de bal terecht bij Suarez. Al glijdend kon de Uruguayaan de Engelse kampioen opnieuw pijn doen.

Luis Suarez glijdt de 0-2 binnen.

Tekenend voor de verhoudingen in de eerste helft was dat City pas een minuut voor rust de eerste échte kans kreeg. Samir Nasri zag doelman Marc-André ter Stegen redding brengen op zijn schot. In de beginfase was een kopballetje van Edin Dzeko het enige wapenfeit van City geweest.

Na rust kon City in aanvallend opzicht juist wel een vuist maken. Dzeko (twee keer), Nasri en Agüero lieten nog na de aansluitingstreffer te maken, maar kort na de entree van invaller Wilfried Bony (de voormalige Vitesse-aanvaller maakte zijn debuut in het hoofdtoernooi van de Champions League) sloeg Agüero alsnog toe. De Argentijn schoot raak na fraai terugleggen van David Silva: 1-2. Zo luisterde Agüero zijn vijfhonderdste officiële duel (441 in clubverband, 59 interlands) op met zijn 245ste goal.

Strafschop
Juist toen City op jacht leek te gaan naar de gelijkmaker, werd het offensief in de kiem gesmoord door de tweede gele kaart voor Gaël Clichy. De Fransman, die voor rust geregeld dronken werd gespeeld door Messi, moest vertrekken na wild inkomen op Dani Alves. Het betekende dat de angel uit het City-spel was en Barcelona zonder veel moeite op de been kon blijven. Messi liet in de slotminuut, nadat hij zelf was neergehaald door Pablo Zabaleta, na de marge nog te vergroten. Joe Hart stopte zijn strafschop en de Argentijn kopte uit de rebound naast.

Door de 2-1 zege in Manchester City koerst Barcelona af op het opnieuw uitschakelen van City in de achtste finale. Vorig seizoen gebeurde dat ook al, toen door twee overwinningen (0-2 en 2-1). Luis Suarez zal na negentig minuten als gelukkigste van het veld zijn gestapt. De hoofdrolspeler van de clash tussen de huidige nummers twee van Engeland en Spanje haalde zijn gram op zijn (Britse) criticasters en kan inmiddels bogen op fraaie cijfers voor Barcelona: na 23 officiële duels staat hij op negen treffers en twaalf assists. Het was voor de Catalanen voldoende voor een goede uitgangspositie voor de return van 18 maart.

Luis Suarez wil het weten: hij kreeg zijn criticasters stil.