Suarez keert in andere rol terug op Engelse bodem

Reacties

De Champions League brengt Luis Suarez terug in Engeland, waar de aanvaller niet alleen de nodige ophef veroorzaakte maar ook een overgang naar Barcelona verdiende.

Suarez keert in andere rol terug op Engelse bodem

De schijnwerpers in Engeland kent Suarez maar al te goed. De spits uit Uruguay heeft in de Premier League naam gemaakt, in negatieve en positieve zin. Het conflict met toenmalig Manchester United-back Patrice Evra, die hij racistisch zou hebben bejegend, werd breed uitgemeten in de Engelse media. Zijn beet tijdens het WK in de linkerschouder van de Italiaan Giorgio Chiellini was eveneens goed voor schreeuwende koppen. En ook zijn schwalbes waren voer voor discussies.

De incidenten hebben een schaduw geworpen over wat Suarez in positieve zin heeft laten zien in het shirt van Liverpool. Hij maakte er immers ook naam als goalgetter. In vier jaar kwam de Uruguayaan tot 133 duels en 82 doelpunten, waarvan zijn laatste Premier League-seizoen op Anfield zijn beste was met 31 treffers. Die productie bracht Barcelona ertoe ruim tachtig miljoen over te hebben voor de spits die in 2006 voor één procent van dat bedrag door FC Groningen werd gehaald van Nacional uit Uruguay.

Suarez komt, nu in het Barcelona-shirt, Manchester City-doelman Joe Hart weer tegen.
Suarez komt, nu in het Barcelona-shirt, Manchester City-doelman Joe Hart weer tegen.

Maar tegen juist Manchester City heeft Suarez die productieve kant van zichzelf (nog) niet laten zien. In de zes wedstrijden die hij met Liverpool speelde tegen de Champions League-opponent  scoorde hij slechts één keer, en dan ook nog eens uit een vrije trap.

Het is de vraag of daarin verandering gaat komen. Zijn transfer naar Barcelona heeft Suarez' rol veranderd van afmaker tot aangever. De Uruguayaan stelt zich op in dienst van Lionel Messi, die met Neymar de grote vedette is in de Barça-aanval.

'Hij was bij Liverpool zo goed, omdat het hele team om hem heen werd gebouwd', zei City-middenvelder Samir Nasri. 'Maar je kunt niet een elftal om Suarez heen bouwen als je Messi hebt. Messi is buitenaards. Maar Suarez speelt nog steeds goed. Dankzij hem hebben ze nu een echte nummer 9. Hij creëert veel ruimte voor Neymar en Messi.'

Dat Suarez in die rol ook uit de voeten kan, laten de cijfers zien van dit seizoen. Want er mag dan kritiek zijn op zijn tegenvallende productie (zeven goals), als aangever bewijst hij zijn waarde. De twaalf assists laten zien dat de Uruguayaan ook in een bijrol van belang kan zijn. Die kracht had Suarez ook al bewezen in Engeland. Zijn 53 assists namens Liverpool werden aan het zicht onttrokken door zijn treffers en de incidenten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.