Stuntploeg Sparta dient Heerenveen zeldzame nederlaag toe

Sparta Rotterdam heeft in eigen huis een knappe 3-1 overwinning geboekt op SC Heerenveen. De promovendus stijgt daarmee naar de zevende plaats in de Eredivisie.

Heerenveen begon het duel in Rotterdam met een indrukwekkende reeks van liefst acht competitiewedstrijden zonder nederlaag. Het leverde de Friezen een knappe vierde plaats op de Eredivisie-ranglijst op en aanvoerder Stijn Schaars een rentree bij het Nederlands elftal. Collega-middenvelder Yuki Kobayashi verdiende zijn eerste oproep voor het nationale elftal van Japan.

De uitstekende vorm van de ploeg van Jurgen Streppel werd ook in de openingsfase op Het Kasteel duidelijk. De bezoekers begonnen scherp en kwamen binnen tien minuten al op voorsprong. Reza Ghoochannejhad legde terug op Jerry St. Juste, die droog zijn tweede competitietreffer binnen knalde.

Het doelpunt van Heerenveen zorgde voor een wake-up call voor de thuisploeg die het heft in handen nam. Dat resulteerde zes minuten na de 0-1 al in de gelijkmaker. Na goed doorgaan van kersverse Jong Oranje-international Denzel Dumfries gaf Kenneth Dougall strak voor op Stijn Spierings die voor zijn eerste Eredivisie-doelpunt tekende.

Vier minuten later was het feest voor de Rotterdammers compleet, toen Zakaria El Azzouzi zijn club zelfs op voorsprong zette. Spierings stuurde Craig Goodwin slim weg en zijn voorzet werd door de Ajax-huurling bij de eerste paal binnengetikt. Die tweede treffer gaf Sparta vleugels, want de ploeg bleef het doel van Heerenveen-doelman Erwin Mulder onder vuur nemen.

Erwin Mulder zag de vrije trap van Craig Goodwin tot zijn eigen afgrijzen door zijn handen en benen glippen.

De 27-jarige keeper had een antwoord op pogingen van El Azzouzi en Verhaar, maar ging halverwege de tweede helft potsierlijk in de fout. Mulder zag een houdbare vrije trap van Goodwin in de 69ste minuut knullig door zijn handen en benen in zijn doel glippen. Streppel probeerde het tij nog te keren met het inbrengen van Henk Veerman en Luciano Slagveer, maar het bleek tevergeefs.

Door de overwinning op Heerenveen is Sparta in ieder geval een dag de nummer zeven van de Eredivisie, de Friezen blijven vierde.