Stunt glipt PEC Zwolle door de vingers bij Europees debuut

PEC Zwolle leek bij het debuut in Europees verband, thuis tegen Sparta Praag, op weg naar een verrassing. Het moest na een late voorsprong echter alsnog de gelijkmaker toestaan: 1-1.

De winnaar van de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal had bij het eerste optreden ooit op een Europees podium totaal geen last van plankenkoorts. De ploeg van Ron Jans toonde zich geen moment onder de indruk van de Tsjechische landskampioen en was via Nikolaos Ioannidis, Ben Rienstra (foto) en Ryan Thomas al vroeg in de wedstrijd dreigend. De grootste kans was echter voor een Zwolse verdediger.

Nadat nota bene de Tsjechische spits Tomas Necid – die jarenlang speelde voor Slavia Praag, stadgenoot en aartsrivaal van Sparta – een strafschop had verdiend, mocht Maikel van der Werff vanaf elf meter aanleggen. Hij moest vervolgens toezien hoe zijn matig ingeschoten penalty werd gestopt door Sparta Praag-keeper David Bicik.

Maar ook door die domper liet PEC zich niet uit het veld slaan. Mustafa Saymak en Ryan Thomas waren met fraaie afstandschoten dicht bij een treffer. De enige twee gevaarlijke momenten voor het doel van Diederik Boer vielen tien minuten voor rust kort na elkaar te noteren, maar beide kansen (na een slippertje van Boer en een inzet van dichtbij) werden niet verzilverd. De cijfers halverwege zeiden alles: PEC schoot elf keer richting doel, Sparta Praag slechts twee keer.

Stunt
Succestrainer Jans kon in de tweede helft zowaar een speler met Champions League-ervaring inbrengen. Aanvaller Jody Lukoki speelde in het shirt van Ajax al 118 minuten in het miljoenenbal (én tien minuten in de Europa League) en kwam halverwege Ioannidis vervangen. De grootste kans was daarna echter voor de bezoekers. PEC was vrolijk doorgegaan met aanvallen, maar Jesper Drost moest de bal na een Tsjechische counter uit de doelmond halen.

Een klein kwartier voor tijd leek de Zwolse storm te zijn gaan liggen, maar was het uitgerekend de rappe invaller Lukoki die alsnog de ban brak. De ex-Ajacied zette de aanval zelf op, zag Necid de bal meegegeven aan Drost, en gleed diens voorzet vervolgens zelf binnen. Een stunt leek in de maak, maar vlak na de 1-0 schoot Ladislav Krejci de 1-1 alweer binnen. PEC heeft volgende week zodoende een overwinning of een doelpuntrijk gelijkspel nodig om de groepsfase van de Europa League te bereiken.