Strootman maakt zich onsterfelijk met heldenrol in derby

Kevin Strootman heeft zich zondag voor altijd een plaats verworven in de annalen van AS Roma. De 26-jarige middenvelder zorgde voor het openingsdoelpunt in de met 0-2 gewonnen derby tegen Lazio.

De 147ste Derby della Capitale in Serie A-verband speelde zich af in een veel minder heetgebakerde sfeer dan veel van de eerdere burenruzies. De Curva Sud, waar normaal gesproken de tifosi van AS Roma zitten, bleef leeg omdat de supporters woedend zijn over de afgelopen seizoen geplaatste scheidingswanden op de curva. De Curva Nord, de plek van de Lazio-fans, stroomde wél vol, hoewel ook de fans van deze club zich beraadden over een boycot.

In de eerste helft golfde het spel op en neer omdat beide teams voor de aanval kozen. Het was Lazio dat in de beginfase voor het meeste gevaar zorgde, met name via Felipe Anderson en Ciro Immobile. Laatstgenoemde aanvaller deed in de dertiende minuut niets met een schietkans. AS Roma slaagde er halverwege de eerste helft in om zich onder de druk uit te spelen.

De ploeg van trainer Luciano Spalletti dacht in de 29ste minuut een strafschop te krijgen nadat Lucas Biglia een overtreding beging op Bruno Peres. Scheidsrechter Luca Banti wees in eerste instantie naar de stip, maar besloot de bal na overleg met de assistent-scheidsrechter toch net buiten het zestienmetergebied neer te leggen. De vrije trap leverde niets op, net zoals kansjes van Edin Dzeko niet leidden tot concreet gevaar.

Goals en opstootje
Na de hervatting bleef het momentum aan de zijde van AS Roma. De equipe van Spalletti had wel een fout van Wallace nodig om te score te openen. De aarzelende verdediger liet zich aftroeven door Strootman, die de bal vervolgens rustig over keeper Federico Marchetti stiftte. Vlak daarna was de Nederlander prominent aanwezig bij een opstootje, met betrokkenheid ook van diverse wisselspelers en stafleden. Strootman, die bij het juichen na zijn goal al was geraakt door een voorwerp uit het publiek, incasseerde een gele kaart en wisselspeler Danilo Cataldi kreeg zelfs rood nadat hij de Nederlander aan diens shirtje trok. Strootman had even daarvoor Cataldi met water besprenkeld.

Gevoetbald werd er ook nog. De 'bezoekers' (op papier speelde AS Roma uit) bleven de bovenliggende partij en deelden een klein kwartier voor tijd via Radja Nainggolan de doodsteek uit. De Belg trof doel met een schot van afstand. In de slotfase viel Ricardo Kishna nog in bij Lazio. Wesley Hoedt en Stefan de Vrij (die weer in de selectie zat na blessureleed) bleven op de bank. Door de overwinning verkleinde nummer twee AS Roma de achterstand op koploper Juventus weer tot vier punten. Eerder op de dag won nummer drie AC Milan - dat net zoveel punten heeft als AS Roma - met 2-1 van Crotone.