Strootman 89ste aanvoerder van het Nederlands elftal

Kevin Strootman is de 89ste aanvoerder van het Nederlands elftal. De middenvelder van PSV draagt in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra voor het eerst de band.

Strootman 89ste aanvoerder van het Nederlands elftal

Strootman is nu een van de 23 spelers die één keer als aanvoerder van het Nederlands elftal optrad. Van de huidige selectie van het Nederlands elftal voerden ook Dirk Kuijt en Ron Vlaar één keer Oranje aan. Kuijt droeg de band op 1 juni 2006 in de met 2-1 gewonnen vriendschappelijke interland tegen Mexico. Vlaar was aanvoerder op 10 augustus 2010 in en tegen Oekraïne (1-1)

Frank de Boer is voorlopig nog wel even recordhouder. De huidige Ajax-trainer was 71 keer aanvoerder van het Nederlands elftal. Daarmee blijft hij Ruud Krol (45), Ruud Gullit (41), Harry Dénis (37), Edwin van der Sar (36), Johan Cruijff (34), Giovanni van Bronckhorst (33) en Ronald Koeman (33) ver voor.

Met zijn 22 jaar en 240 dagen wordt hij op de lijst van jongste Oranje-aanvoerders aller tijden de nieuwe nummer vier. Strootman gaat Marco van Basten voorbij, die in 1987 tegen België ruim zeventig dagen ouder was toen hij voor het eerst de band om zijn arm schoof bij het Nederlands elftal.

Strootman moet op de lijst alleen drie 21-jarige aanvoerders Dolf Kessler (in 1905), Ben Stom (in 1907) en John Heining (in 1907) voor laten gaan. Voor het drietal bleek het geen voorbode van een lange carrière als Oranje-aanvoerder. Heijning droeg drie keer de band, de anderen in twee interlands. Van Basten was in zijn Oranje-loopbaan negen keer captain. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's