Stroef FC Utrecht in extremis langs tien man VVV

FC Utrecht heeft voor het eerst sinds 24 oktober van het vorige jaar weer een uitduel in de Eredivisie gewonnen. Op bezoek bij VVV-Venlo sloeg debutant Atilla Yildirim in de slotfase genadeloos toe door de winnende goal voor zijn rekening te nemen: 1-2.

Lange tijd zag het er naar uit dat beide ploegen met een puntje aan het nieuwe Eredivisiejaar zouden beginnen. Het duel tussen VVV en FC Utrecht verliep in het eerste halfuur gezapig, maar daarna volgden de momenten van opwinding binnen én buiten de lijnen zich snel op.

In de 37ste minuut kwamen de bezoekers terecht op voorsprong nadat aanvaller Frank Demouge een afgemeten voorzet van Dries Mertens knap binnenknikte: 0-1. Het was het derde competitiedoelpunt van dit seizoen voor de blonde spits.

Nauwelijks een minuut later stond de gelijkmaker al op het scorebord in De Koel. Op aangeven van de Bosniër Dario Vujicevic zorgde VVV-middenvelder Ken Leemans voor de gelijkmaker, al beging de Belg vlak vóórdat hij de bal raakte wel een duwfout tegen Ismo Vorstermans. Scheidsrechter Ben Haverkort zag er echter geen overtreding in.

Haverkort kwam luttele seconden vlak na de 1-1 wél noodgedwongen in actie toen VVV-verdediger Niels Fleuren een harde overtreding beging op Michael Silberbauer. De tackle op de ledematen van de Deense middenvelder was in de ogen van Haverkort goed voor een rode kaart.

Zo spectaculair als het laatste kwartier van de eerste helft eindigde werd het in de tweede 45 minuten niet meer in Venlo. FC Utrecht was via debutant Evert Brouwers - ingevallen voor Mertens - nog dicht bij een treffer, maar zijn afstandschot belandde via de vingertoppen van doelman Kevin Begois over het doel van VVV.

Vlak vóór tijd eisten de bezoekers alsnog de zege voor zich op. Demouge toonde zich in scoringspositie niet egoïstisch en bood invaller Atilla Yildirim een niet te missen kans op vijf meter van het doel van VVV. De aanvaller faalde niet en bezorgde zijn ploeg drie kostbare punten in de jacht op een mooie plek in het linkerrijtje.

VVV leed door de nederlaag tegen FC Utrecht zijn zesde thuisnederlaag op rij op het hoogste niveau. FC Utrecht boekte na drie nederlagen en één gelijkspel in de laatste vier uitwedstrijden eindelijk weer een zege buiten de eigen Galgenwaard.