Strateeg Gündogan 'onzichtbare' spin in Dortmund-web

Ilkay Gündogan is een van de revelaties aan de zijde van Borussia Dortmund dit seizoen. Hoewel hij bij geen van de 23 goals direct betrokken was, speelt hij een prominente rol in deze Champions League-editie. Het leverde hem in de aanloop naar de finale tegen Bayern München (zaterdag) een lofzang op van zijn trainer Jürgen Klopp.

Strateeg Gündogan 'onzichtbare' spin in Dortmund-web

De 22-jarige middenvelder kwam in de zomer van 2011 van 1. FC Nürnberg naar Dortmund. Zijn eerste seizoen in dienst van BVB sloot hij af met het landskampioenschap en de bekerwinst, maar een Europese clubprijs heeft hij nog niet achter zijn naam. Klopp is uiterst tevreden over de ontwikkeling van zijn pupil.

'Hij is een echte strateeg geworden', bespreekt Klopp de kunsten van Gündogan op de website van de UEFA. 'Het is buitengewoon, niet veel spelers kunnen dat. In de kleine ruimte laten veel spelers wel mooie dingen zien, maar de visie, pass en het inschattingsvermogen dat Gündogan heeft maken hem zeer bijzonder.'

Zijn positie als controleur in een 4-2-3-1-systeem zorgt ervoor dat hij niet vaak voor het doel verschijnt. Dat is althans af te leiden uit zijn statistieken: hoewel Gündogan elf van de tot nog toe twaalf Champions League wedstrijden (vrijwel) volledig speelde, staat er een assist noch een doelpunt achter zijn naam in het Europese hoofdtoernooi voor clubs.

Bij zijn vorige werkgever 1. FC Nürnberg speelde hij ook weleens als nummer tien, maar op het aanvallende middenveld boekt Dortmund dit seizoen succes met Marco Reus, Mario Götze (die na dit seizoen vertrekt naar Bayern München) en Jakub Blaszczcykowski.

Gündogan ziet zelf nog genoeg ruimte voor verbetering in zijn spel. 'Ik ben trots dat het zo goed is gegaan, maar ik weet dat ik me nog verder kan ontwikkelen. Ik ben gemotiveerd genoeg om harder te werken en te kunnen zeggen dat ik alles gegeven heb op het veld.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen