Strafschoppensores en Rostov-goalie Dzhanaev kwellen PSV

PSV heeft zichzelf in de uitwedstrijd tegen FK Rostov tekort gedaan. De Eindhovenaren moesten het na een gemiste strafschop van Davy Pröpper en enkele reddingen van de Russische doelman Soslan Dzhanaev met een 2-2 gelijkspel doen in de honderdste Champions League-wedstrijd uit de clubhistorie.

PSV-trainer Phillip Cocu koos voor een verstevigde defensie voor het treffen met de Russen, maar zag dat de Eindhovenaren daar in Rostov weinig lol aan beleefden. Binnen acht minuten moest doelman Jeroen Zoet zich al bij de eerste de beste aanval van de thuisploeg gewonnen geven.

Dmitry Poloz positioneerde zich handig tussen de vijfmansdefensie en was het eindstation van een fraaie Russische combinatie door het midden. Vrijgelaten door Héctor Moreno en Santiago Arias krulde hij de bal binnen in de rechterhoek. Amper vijf minuten later poetste PSV die tegentreffer alweer weg. Na terugkoppen van Luuk de Jong werkte Davy Pröpper de bal uit een dropkick - en via het been van Rostov-verdediger Vladimir Granat - over de doellijn: 1-1.

Het evenwicht was hersteld en de verhoudingen vertrouwd: Rostov loerde op een gevaarlijk momentje en werkte zich een breuk, PSV probeerde al opbouwend een opening te vinden. Die opening werd echter gevonden door de nummer vijf van de Russische Premier League. Weer was het Poloz die zich ontdeed van zijn bewakers en vogelvrij was toen Serdar Azmoun zijn kopduel met Nicolas Isimat-Mirin won. Na terugleggen à la De Jong was het voor de Rus opnieuw prijsschieten.

PSV-captain Luuk de Jong werkt in het uitduel met FK Rostov de bal over de doellijn en zorgt nog voor rust voor de 2-2.

Ook deze klap kwam het veerkrachtige PSV nog voor rust te boven en opnieuw speelde Granat een ongelukkige hoofdrol. In de eerste minuut van de blessuretijd slingerde rechtsback Arias de bal voor het doel, maar zijn voorzet ging via de linksback van Rostov tegen de lat. De Jong was er als de kippen bij om uit de rebound raak te koppen en bracht zijn ploeg daarmee niet alleen op gelijke hoogte, maar ook op het magische getal van honderd Champions League-treffers.

De 101ste leek bestemd voor Pröpper, die na een overtreding van Denis Terentyev op De Jong een strafschop te nemen kreeg. De middenvelder was eigenlijk tegen Atlético Madrid al de aangewezen man om een penalty te nemen, maar zag toen met een bebloed shirt vanaf de kant hoe Andrés Guardado de honneurs waarnam en miste. Keeper Dzhanaev herhaalde het kunstje dat Atléti-goalie Jan Oblak toen flikte: hij tikte de bal uit de rechterhoek en hield de stand op 2-2.

Penalty-trauma
Het betekende alweer de twaalfde misser (!) vanaf elf meter voor de Eindhovenaren bij de laatste negentien pogingen. Maar waar Pröpper zich de misser in de 56ste minuut mogelijk zelf aanrekende, was het in de 72ste minuut pure pech die een tweede treffer van hem voorkwam. Een heerlijke knal van afstand raakte de onderkant van de lat, waarna Dzhanaev de bal op de doellijn stopte.

Die handeling herhaalde de sluitpost ruim tien minuten voor tijd een meter voor zijn lijn bij een poging van invaller Steven Bergwijn en daarmee bezorgde hij zijn ploeg het eerste punt van de groepsfase. Net als voor PSV bedraagt de achterstand van Rostov op nummer twee Bayern München - dat verloor van Atlético Madrid - nu twee punten. De Eindhovenaren brengen 19 oktober een bezoek aan Der Rekordmeister.