Strafschop in blessuretijd redt Barcelona in Valencia

Barcelona is zaterdag door het oog van de naald gekropen in de competitiewedstrijd bij Valencia. Dankzij een benutte strafschop van Lionel Messi in de blessuretijd werd het 2-3 voor de Catalanen.

Barcelona had nog een appeltje te schillen met Valencia, dat op 17 april met 1-2 zegevierde in Camp Nou en de Catalanen daardoor bijna een doodsteek toebracht in de uiteindelijk gewonnen titelrace met Real Madrid en Atlético Madrid.

Valencia, dat zijn tweede wedstrijd onder trainer Cesare Prandelli afwerkte, maakte zaterdag gebruik van de tactiek die een halfjaar geleden effect sorteerde. De ploeg speelde compact, loerde op de counter en schuwde de botte bijl niet. In de beginfase moest Andrés Iniesta zich zelfs met een ernstige knieblessure laten vervangen door Ivan Rakitic na een duel met Enzo Pérez.

Telkens als Messi aan de bal dreigde te komen, stormden minimaal twee Valencia-verdedigers op de Argentijn af. Toch opende de meervoudig Gouden Bal-winnaar in de 22ste minuut de score met een karakteristiek schot. De treffer was controversieel, omdat het zicht van Valencia-doelman Diego Alves werd belemmerd door Luis Suárez, die buitenspel stond.

Lionel Messi maakte zijn 21ste en 22ste doelpunt tegen Valencia.

De Catalanen legden hierna enkele oogstrelende combinaties op de mat, maar misten de finesse bij de afronding. Pas vlak voor rust liet Valencia ook in metaforisch opzicht zijn spierballen zien. Dani Parejo miste oog in oog met Marc-André ter Stegen, nadat de thuisploeg even daarvoor al een strafschop claimde wegens een vermeende overtreding van Samuel Umtiti op Rodrigo.

Met Munir El Haddadi voor Martín Montoya schakelde Prandelli aan het begin van de tweede helft over naar een 3-4-3-formatie. Barcelona, waar de geblesseerde Jordi Alba en Gerard Piqué ontbraken, werd plotseling overspoeld door Valenciaanse aanvalsgolven. Toen het stof eenmaal was neergedaald, leidde de thuisclub met 2-1. In de 52ste minuut schoot El Haddadi keihard raak, waarna vier minuten later Rodrigo afdrukte na te zijn vrijgespeeld door Nani.

Barcelona probeerde de scherven bij elkaar te vegen en zette de jacht op de gelijkmaker in. Met succes, want vlak na het uur zorgde Suárez voor de 2-2 door een rebound keihard binnen te schieten. De equipe van Luis Enrique zocht uiteraard naar meer, maar riante mogelijkheden op de winnende treffer bleven lang uit. Diep in blessuretijd viel de 2-3 alsnog. Messi verzilverde een strafschop nadat Suárez werd vastgehouden door Aymen Abdennour. De fans van Valencia lieten zich daarna in negatief opzicht gelden door voorwerpen richting de juichende Barcelona-spelers te gooien.

Luis Suárez schoot de 2-2 binnen.

Door de zege gaat Barcelona voorlopig aan de leiding in La Liga. De andere titelkandidaten in Spanje komen zondag pas in actie. Atlético Madrid gaat op bezoek bij Sevilla en Real Madrid ontvangt Athletic de Bilbao.