Stille hint voor Hiddink: Robben vaart wel bij vrije rol

Reacties

Arjen Robben heeft voorafgaand aan de competitiewedstrijd van Bayern München tegen Hertha BSC benadrukt in zichzelf niet langer een pure vleugelspits te zien. Het sluit aan op de discussie rond de speelwijze van het Nederlands elftal, waarin de dertigjarige aanvaller op het WK nog excelleerde in een vrije rol maar onder bondscoach Guus Hiddink weer met krijt aan zijn schoenen speelt.

Stille hint voor Hiddink: Robben vaart wel bij vrije rol

Robben vertelt op de website van de Bundesliga dat hij veel baat heeft bij de tactische veelzijdigheid die Bayern zich onder trainer Pep Guardiola heeft eigengemaakt. Der Rekordmeister is dit seizoen niet langer gebonden aan één systeem maar speelde al in verschillende formaties: 4-2-3-1, 3-5-2, 3-4-3, 4-3-3, 4-1-3-2. Verzin een formatie en Bayern heeft erin gespeeld. 'Het hele team is daardoor, net als ik, onberekenbaarder geworden', stelt Robben.

Robben vaart vooralsnog wel bij de gedurfde coaching van Guardiola. 'Vroeger bleef ik altijd op mijn vleugel, nu wissel ik elke keer weer van positie. Dat zorgt ervoor dat ik met ongelooflijk veel plezier speel. Ik kan beter anticiperen, het spel van de tegenstander lezen en me beter over het veld bewegen. Ik neem ook steeds vaker de goede beslissing. Dat heb ik allemaal aan Pep Guardiola te danken', aldus Robben, die na de 6-0 zege op Letland nog zijn vraagtekens zette bij de verschillen in de werkwijze van Hiddink en Van Gaal. Zo pleitte hij ervoor het 5-3-2-systeem als optie te behouden.

Arjen Robben had het uitstekend naar zijn zin onder leiding van Louis van Gaal. De dertigjarige dribbelaar excelleerde op het WK in een rol als tweede spits achter Robin van Persie.
Arjen Robben had het uitstekend naar zijn zin onder leiding van Louis van Gaal. De dertigjarige dribbelaar excelleerde op het WK in een rol als tweede spits achter Robin van Persie.

Robben komt bij Bayern af en toe ook in een vergelijkbare rol te spelen als hij onder Louis van Gaal ook al zo goed deed op het WK. Hij heeft het naar zijn zin als tweede spits. 'Absoluut. Maar onder de leiding van Guardiola heb ik al op alle posities op het middenveld gespeeld. Het is een goed gevoel om te weten dat je veelzijdig bent. Zolang hij me niet in de verdediging zet, vind ik alles goed', stelt Robben lachend. 'Maar tactisch gezien is Guardiola top. Het is een voorrecht met hem te werken.'

Perfectie
Onder leiding van Guardiola groeit Bayern meer en meer uit tot de onverslaanbare voetbalmachine die Barcelona onder leiding van de 43-jarige voetbalmaniak ooit ook was. Bayern heeft nu al zeven punten meer dan nummer twee VfL Wolfsburg en gezien het doelsaldo (31-3) en de resultaten (negens zeges, drie gelijke spelen) lijkt geen enkele Bundesliga-club in staat de concurrentiestrijd aan te gaan.

Saai vindt de perfectie nastrevende Guardiola dat allerminst. 'Nee, waarom? Er zijn nog veel dingen die we kunnen verbeteren. Ook Bayern moet telkens weer knokken om succesvol te zijn. Dat mag je niet vergeten.' Vooral het Champions League-duel met Manchester City, waarin Bayern met tien man vijf minuten voor tijd een zekere zege uit handen gaf, kan hem bekoren. 'Ik wil dat we altijd zo spelen, elke wedstrijd weer.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.