Stevens speelt zich veilig, HSV opnieuw naar play-offs

Huub Stevens heeft VfB Stuttgart in de Bundesliga gehouden door een zege bij hekkensluiter Paderborn. Hamburger SV gaat naar de play-offs na een overwinning op Schalke 04. SC Freiburg degradeerde net als Paderborn rechtstreeks naar de Tweede Bundesliga.

Hamburger SV - Schalke 04 2-0
Sinds de start van de Bundesliga in 1963 was Hamburger SV altijd van de partij, maar de Noord-Duitsers stonden er voorafgaand aan de laatste speelronde erg slecht voor. De ploeg van trainer Bruno Labbadia moest om degradatie te ontlopen thuis winnen van Schalke 04, dat al verzekerd was van een plek in de voorronde van de Europa League. Zonder de geschorste Rafael van der Vaart begon HSV gedreven aan de wedstrijd, maar grote kansen leverde het niet op.

In de 27ste minuut kreeg de thuisclub een enorme tegenvaller te verwerken toen Pierre-Michel Lasogga geblesseerd van het veld moest, maar drie minuten later kreeg zijn vervanger Artjoms Rudnevs de eerste grote kans van de wedstrijd. De Let schoot echter naast. Op slag van rust kwam HSV goed weg toen Klaas-Jan Huntelaar voorlangs schoot.

Het was echter duidelijk zichtbaar dat er voor Schalke niets meer op het spel stond. In de 49ste minuut ontplofte de Imtech Arena toen Ivica Olic na een hoekschop de score opende. Negen minuten later was de buit binnen dankzij Slobodan Rajkovic (ex-PSV, -FC Twente en -Vitesse), die op aangeven van Lewis Holtby binnenkopte. HSV deed wat het moest doen, maar was nog steeds afhankelijk van de concurrentie.

Paderborn - VfB Stuttgart 1-2
De hekkensluiter en nummer zestien van de Bundesliga ontmoetten elkaar namelijk in de Benteler Arena. Paderborn was zelfs bij een overwinning niet zeker van lijfsbehoud, terwijl het VfB Stuttgart van trainer Huub Stevens in ieder geval rechtstreekse degradatie zou ontlopen bij een zege. De thuisclub begon uitstekend aan de wedstrijd, want Marc Vucinovic zorgde al na drie minuten voor de voorsprong.

Stuttgart toonde echter veerkracht, want negen minuten voor rust schoot Daniel Didavi de gelijkmaker binnen. De bezoekers kregen kans na kans, Filip Kostic (ex-FC Groningen) zorgde voor veel gevaar, maar met name Daniel Ginczek had zijn vizier duidelijk niet op scherp staan. Vanwege de stand in Hamburg leek Stuttgart af te stevenen op degradatie, maar in de 72ste minuut kon Stevens juichen.

Ginczek rondde koel af na een prima steekpass van Alexandru Maxim. Paderborn moest daarop in de aanval en kreeg via Elias Kachunga nog een enorme kans op de gelijkmaker, maar het bleef 1-2.

Hannover 96 - SC Freiburg 2-1
Hannover 96 en SC Freiburg hadden voorafgaand na 33 wedstrijden beide 34 punten, één meer dan VfB Stuttgart, en troffen elkaar in de laatste speelronde. Het werd een strijd op leven en dood. Zeker nadat Hiroshi Kiyotake de thuisclub al na drie minuten op voorsprong had gezet. De Japanner kopte binnen op aangeven van Miiko Albornoz, waardoor Freiburg moest komen.

Zes minuten voor tijd viel het doek definitief voor de bezoekers. Een eigen doelpunt van Pavel Krmas zorgde voor 2-0. In de extra speeltijd werd het nog wel even spannend door een treffer van Nils Petersen, maar dichterbij kwam Freiburg niet.

Hannover eindigt door de overwinning op SC Freiburg met 37 punten op de dertiende plaats. Stuttgart heeft één punt minder en besluit het seizoen op plek veertien. Hertha BSC en Hamburger SV hebben beide 35 punten, maar het doelsaldo van HSV is veel slechter en dus moet Van der Vaart nog aan de bak in de play-offs. SC Freiburg en Paderborn nemen met respectievelijk 34 en 31 punten afscheid van de Bundesliga.