Stevens pakt in bijna de helft van duels met Bayern punten

Reacties

De negentiende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Stevens pakt in bijna de helft van duels met Bayern punten

Af en toe zal Pep Guardiola al reikhalzend uitkijken naar zijn laatste werkdag in München. Al is het maar omdat het in Duitsland nóóit goed is. Ook nu weer moet de Catalaanse oefenmeester het als hoofdtrainer van Bayern München, met acht punten voorsprong riant aan kop, ontgelden.

Andermaal worden vraagtekens geplaatst bij de intensiteit van Guardiola's trainingen en vermeende door hem gepleegde roofbouw. Met verdediger Jérôme Boateng zag Der Rekordmeister vorige week tijdens het gewonnen duel met Hamburger SV (1-2) voor de veertiende (!) keer dit seizoen een speler met een ernstige spierblessure uitvallen. Uitgerekend één van de dragende en moeilijk te vervangen spelers ontbreekt de komende cruciale periode, waarin Bayern vooral in de Champions League eigenlijk zijn sterkste formatie hard nodig heeft.

Tijdens zijn eerste Bundesliga-titel, 1968/69, maakte de club gebruik van slechts dertien spelers. Natuurlijk is zoiets vandaag de dag ondenkbaar. Maar dat geldt net zo goed voor Guardiola's streven om over een volledig fitte selectie te beschikken, iets wat sinds zijn aantreden in Beieren in 2013 nóóit het geval is geweest.

Het grote aantal spierblessures wordt de oefenmeester steeds vaker aangerekend. Bekend is dat Guardiola de revalidatie van zijn spelers al dan niet geforceerd tracht te versnellen. Met soms dramatische gevolgen. Zo kregen enkele Bayern-vedetten kort na hun rentree een terugslag, onder wie Franck Ribéry en Arjen Robben. Zelfs medische experts stelden recent in Kicker dat zó veel uitvallen niet als 'pech' kan worden aangeduid. Maar vooral slechte communicatie tussen de technische en medische staf.

Vanwege de problematiek werd halverwege de voorbije jaargang de veelgeprezen teamarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt door Guardiola geslachtofferd. Daarna heeft Bayern München een heel nieuwe uitgebreide medische staf samengesteld, maar de oude problemen zijn gebleven. Saillant is dat Sport Bild deze week het nieuws naar buiten bracht dat Müller-Wohlfahrt komende zomer terugkeert in München, volgens intimi op voorspraak van Uli Hoeness. Waaruit nogmaals de conclusie kan worden getrokken dat Bayern na het vertrek Guardiola zijn eigen koers zal volgen.

Invloed op de prestaties heeft alle onrust tot dusverre niet of nauwelijks gehad. De Duitse titelhouder ligt op koers voor een vierde landstitel op rij, hetgeen een record zou betekenen. Toch zal Bayern zondag tijdens het thuisduel met 1899 Hoffenheim stuiten op een taaie tegenstander. Onder Huub Stevens is de nummer voorlaatst van de Bundesliga behoorlijk uit de winterstop gekomen, zo bewees het vorige week met een knap 1-1 gelijkspel tegen Bayer Leverkusen.

Sinds de Limburger de taken overnam van de ontslagen Markus Gisdol, stáát het bij Hoffenhem vooral defensief beter. In acht competitieduels incasseerde het maar zeven treffers. Geen enkele coach uit de clubhistorie kan betere defensieve cijfers overleggen dan Stevens. En pikant is dat Bayern München zijn laatste serie wedstrijden niet heel erg op dreef is. In de laatste zeven officiële duels scoorde het maximaal twee keer. En twee van de laatste drie goals (tegen Hannover 96 en HSV) kwamen tot stand uit een strafschop.

De vijf gelijkspelen onder Stevens hebben 1899 Hoffenheim niet meteen verder gebracht. Toch zou de club wel degelijk boven de rode streep kunnen finishen als achterin zo weinig weggegeven wordt. Voor Stevens wordt het de 22ste keer dat hij in zijn trainersloopbaan tegenover Bayern München staat. In bijna de helft van de voorgaande ontmoetingen, tien om precies te zijn, leed Der Rekordmeister puntenverlies. Vijf keer stapte de vroegere oefenmeester van onder meer Roda JC, Schalke, Hamburger SV en PSV als winnaar van het veld, evenzoveel keer vond er een puntendeling plaats.

De achilleshiel van zijn ploeg ligt overduidelijk voorin. Pas achttien keer scoorde 1899 Hoffenheim deze competitie. Bij Bayern München wist Robert Lewandowski er in zijn eentje al zeventien te maken. Met de van Leicester City gehuurde Andrej Kramaric hoopt Stevens op iets meer rendement voorin.

De ontwikkelingen lijken ten koste te gaan van routinier Kevin Kuranyi. Vorige zomer werd de voormalig Duits international (33) met veel bombarie vastgelegd, maar zijn inbreng in Hoffenheim is dramatisch. Vorige week tijdens het competitieduel met Bayer Leverkusen was er geen plaats voor Kuranyi in de wedstrijdselectie. Onder Stevens lijkt hij in de pikorde definitief gedaald achter Eduardo Vargas, Kramaric, Mark Uth en Joelinton.

Programma
FSV Mainz 05 29-01
20:30
Borussia
Mönchengladbach
Borussia Dortmund 30-01
15:30
FC Ingolstadt 04
Bayer Leverkusen 30-01
15:30
Hannover 96
FC Augsburg 30-01
15:30
Eintracht Frankfurt
Werder Bremen 30-01
15:30
Hertha BSC
Darmstadt 98 30-01
15:30
Schalke 04
VfB Stuttgart 30-01
18:30
Hamburger SV
VfL Wolfsburg 31-01
15:30
1. FC Köln
Bayern München 31-01
17:30
1899 Hoffenheim
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.