Stevens moet reputatie als crisismanager weer waarmaken

Reacties

Met de taak om VfB Stuttgart opnieuw voor degradatie te behoeden begint Huub Stevens aan zijn zevende klus in Duitsland. Opmerkelijk genoeg stapte Stevens liefst vijf keer tussentijds in. Ditmaal moet de zestigjarige Limburger zijn reputatie als crisismanager waarmaken bij de hekkensluiter van de Duitse Bundesliga.

Stevens moet reputatie als crisismanager weer waarmaken

Het betekent dat Stevens na nog geen half jaar alweer terug is op vertrouwd terrein. Die Schwaben richtten zich vorig seizoen immers ook al tot Stevens. Thomas Schneider moest na de 24ste speelronde zijn spullen pakken nadat hij een reeks van acht nederlagen op rij had besloten met een teleurstellend 2-2 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig.

Stuttgart had daarvoor ook al contact opgenomen met Stevens, die toen nog een contract had bij PAOK Saloniki. Maar nadat de Griekse club begin maart met de oud-speler van Fortuna Sittard, PSV en het Nederlands elftal had gebroken, hing technisch directeur Fredi Bobic de volgende ochtend al aan de lijn om een hereniging met Stevens zo snel mogelijk te beklinken.

Noodkreet
De achttienvoudige Oranje-international was na zijn hectische avontuur in Griekenland eigenlijk toe aan rust, maar tegen de noodkreet van Bobic kon hij geen 'nee' zeggen. De 43-jarige Duitser was begin deze eeuw bij Hertha BSC nog de spits van trainer Stevens, die twee dagen na zijn ontslag bij PAOK al in een privévliegtuig naar Stuttgart zat om de club uit de brand te helpen.

Toen Huub Stevens vrijkwam wist Fredi Bobic niet hoe snel hij hem naar Stuttgart moest halen.
Toen Huub Stevens vrijkwam wist Fredi Bobic niet hoe snel hij hem naar Stuttgart moest halen.

De man die in Nederland alleen Roda JC Kerkrade en PSV trainde slaagde daar wonderwel in bij wat na Hertha, Schalke 04, Hamburger SV en 1. FC Köln alweer de vijfde Duitse club was die toenadering tot hem zocht. Stuttgart pakte in de laatste tien speelronden liefst twaalf punten, waarmee het met vijf punten meer dan HSV uiteindelijk ruim boven de degradatiestreep eindigde.

Burn-out
Ondanks het succes wilde Stevens na zijn spoedklus in Zuid-Duitsland echt even stoom afblazen. In gesprek met Voetbal International erkende hij tegen een burn-out aan te zitten. In de hoop voort te borduren op het werk van de Nederlander, ging Stuttgart in zee met Armin Veh. Onder de man die de club in 2007 nog kampioen maakte, staat Stuttgart na twaalf speelronden echter laatste.

Nadat Stevens afgelopen weekend op de Duitse televisie vertelde weer zin te hebben om ergens aan de slag te gaan, was de optelsom daarom snel gemaakt. Hoewel Bobic eind september al vertrok uit de Mercedes-Benz Arena, zag de clubleiding van vijfvoudig kampioen van Duitsland haar kans schoon. Stevens heeft immers al meermalen bewezen een club uit het dal te kunnen trekken.

Huub Stevens viert het grootste succes uit zijn loopbaan: de UEFA Cup van 1997.
Huub Stevens viert het grootste succes uit zijn loopbaan: de UEFA Cup van 1997.

Wat de Knurrer aus Kerkrade vorig seizoen met Stuttgart presteerde staat immers niet op zichzelf. Toen hij in oktober 1996 Roda JC verruilde voor Schalke, stond de Duitse nummer drie van het seizoen daarvoor op een zorgelijke dertiende plaats met slechts vier punten meer dan de hekkensluiter. De twaalfde plaats na 34 speelronden was weliswaar niet veel beter, maar de UEFA Cup-winst vergoedde veel.

De discipline die Stevens aan de dag legde in Gelsenkirchen betaalde zich begin deze eeuw met een bijna-landstitel en twee DFB-Pokals opnieuw uit. Ook toen hij in februari 2007 en september 2011 gedurende het lopende seizoen bij Hamburger SV en opnieuw Schalke tekende had zijn geijkte werkwijze resultaat. HSV steeg in een half jaar van de laatste naar de zevende plaats, Schalke leidde hij vier jaar later naar de derde plaats.

Respektsperson
Het heeft ervoor gezorgd dat Stevens in Duitsland nog altijd een ijzersterke reputatie heeft. Op de clubwebsite noemt Stuttgart zijn nieuwe trainer een Respektsperson die rust, soevereiniteit en autoriteit uitstraalt. Het moge duidelijk zijn: Stevens heeft vorig seizoen indruk gemaakt tijdens wat hij zelf de moeilijkste trainersklus van zijn loopbaan noemde. Dit keer is er met 22 speelronden voor de boeg weliswaar meer tijd, maar staan Die Roten er wél nog slechter voor. Zaterdag wacht met SC Freiburg-uit (veertiende met drie punten meer) daarom meteen een belangrijk duel. Stevens weet als doorgewinterde crisismanager ongetwijfeld wat hem te doen staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.