Steunbetuiging aan Benítez lijkt slechts schone schijn

Reacties

Real Madrid en trainer Rafa Benítez nemen nog geen afscheid van elkaar. De Spanjaard mag ondanks de beschamende nederlaag tegen Barcelona (0-4) voorlopig blijven zitten waar hij zit. De vraag is alleen of hij in staat is de situatie onder controle te krijgen. Een kroniek van vijf woelige maanden.

Steunbetuiging aan Benítez lijkt slechts schone schijn

Afgelopen zomer wordt Benítez door De Koninklijke aangesteld als opvolger van Carlo Ancelotti. Maar nog voordat de van Napoli overgekomen oefenmeester plaatsneemt op de trainerszetel in de Spaanse hoofdstad, barst de kritiek al los. Zo zou hij op tactisch gebied te behoudend zijn om Real op de juiste manier te leiden en wordt hem daarnaast een gebrek aan uitstraling verweten.

Real begint echter sterk aan het seizoen onder leiding van de voormalige coach van onder meer Valencia, Chelsea, Internazionale en Liverpool, waarmee hij in 2005 de Champions League veroverde. In het miljoenenbal zijn Los Blancos met tien punten uit vier wedstrijden koploper van Groep A en in de Primera División wordt tot speelronde elf niet verloren, waardoor Benítez het ongelijk van de criticasters lijkt te bewijzen. Maar dan gaat het mis. Voor de interlandperiode blijkt Sevilla te sterk (3-2) en en direct bij de hervatting van de competitie volgt de ontluisterende nederlaag tegen Barcelona.

Rafa Benítez kijkt machteloos toe, terwijl zijn ploeg in het eigen Santiago Bernabéu wordt vernederd door aartsrivaal Barcelona.
Rafa Benítez kijkt machteloos toe, terwijl zijn ploeg in het eigen Santiago Bernabéu wordt vernederd door aartsrivaal Barcelona.

Met name door die laatste, pijnlijke nederlaag groeit de roep om het vertrek van de trainer. Volgens de Spaanse sportkrant Marca is het zelfs al een uitgemaakte zaak dat de Spanjaard eruit vliegt. 'De datum hoeft alleen nog maar bepaald te worden', schrijft het medium. De geruchten over een vertrek met onmiddellijke ingang worden nóg hardnekkiger als voorzitter Florentino Pérez maandag aan het begin van de middag een persconferentie aankondigt, die in de avond plaats heeft. Al meldt het doorgaans betrouwbare AS direct dat die juist bedoeld is om de speculaties de kop in te drukken.  

De sportkrant blijkt het bij het rechte eind te hebben: Benítez blijft. Maar dat zou wel eens invloed kunnen hebben op de toekomst van sterspeler Cristiano Ronaldo - en daarmee de gemoederen - bij de club. De Portugese supervedette heeft volgens Spaanse media namelijk het vertrek van Benítez geëist en zou hebben gedreigd met een transfer als dat niet gebeurt. Eerder lag de topscorer aller tijden van Los Merengues al overhoop met voorzitter Pérez, omdat de bestuurder hem betichtte van flirten met andere clubs na een onderonsje met Paris Saint-Germain-coach Laurent Blanc. Pérez probeerde het binnenbrandje tijdens zijn persconferentie te blussen, maar de vraag is of het niet al te laat is.

Cristiano Ronaldo kan naar verluidt niet door één deur met Benítez en zou zelfs met een transfer hebben gedreigd als de coach niet wordt ontslagen.
Cristiano Ronaldo kan naar verluidt niet door één deur met Benítez en zou zelfs met een transfer hebben gedreigd als de coach niet wordt ontslagen.

Dat Ronaldo en Benítez niet op dezelfde golflengte zitten, is niet echt een verrassing. De trainer heeft namelijk de reputatie dat hij niet kan omgaan met vedettes. Zo boterde het tijdens zijn tijd bij Liverpool al niet bepaald met steunpilaar Steven Gerrard en lag hij als eindverantwoordelijke van Napoli nogal eens overhoop met sterkhouder Gonzalo Higuaín. Maar Real heeft juist een selectie die bulkt van de grote ego's. Dat lijkt Benítez dus wederom problemen te bezorgen.

'We zijn allemaal verantwoordelijk en moeten als groep naar een oplossing zoeken', zegt Benítez na de nederlaag tegen Barça nog, doelend op het groepsproces. Zijn spelers lijken het grotere plaatje echter uit het oog te zijn verloren en vormen geen collectief. Want waar een chagrijnige Ronaldo aan het muiten lijkt geslagen, is Gareth Bale na afloop van de blamage zaterdag alleen maar bezig met de positie waarop hij speelt. 'Misschien zou het beter zijn als de trainer me op 10 zet, op die plek ben ik veel beter', rept de recordaankoop, die zijn transfersom van zo'n honderd miljoen tot nu toe nog niet waar kan maken.

Gareth Bale en Cristiano Ronaldo staan klaar om het spel te hervatten na de 4-0 van Barcelona. Elkaar aankijken doen ze niet.
Gareth Bale en Cristiano Ronaldo staan klaar om het spel te hervatten na de 4-0 van Barcelona. Elkaar aankijken doen ze niet.

Aan de andere kant gloort er ook hoop voor de oefenmeester. Zijn aanvoerder Sergio Ramos lijkt immers wel te beseffen wat er mis is bij zijn club. 'Het gaat momenteel niet goed en daarom wijst iedereen naar elkaar. Maar daar lossen we niets mee op, we moeten ons nu juist verenigen', aldus de Spaanse verdediger na afloop van het fiasco van zaterdag. Hij wilde dan ook niets weten van de verhalen dat Benítez de kop van jut zou worden. 'Het zou ongepast zijn om het geloof in hem op te zeggen', geeft de international van Spanje aan.

Enerzijds geeft de club een signaal af in de zoektocht naar eenheid, juist door Benítez te behouden. Maar hij is natuurlijk verre van charismatisch en zijn teams trekken meestal niet bepaald aanvallend ten strijde. Bovendien zitten de problemen in Madrid dieper: er staat geen collectief. Waar Ancelotti erin slaagde met nagenoeg hetzelfde materiaal een goed lopende voetbalmachine te creëren, hapert deze onder de huidige coach. Hoeveel waarde de steunbetuiging van Pérez heeft, is dan ook de vraag.
(Daniel Vervelde)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.