Steun voor Blatter brokkelt af

Reacties

De steun voor de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter neemt af in aanloop naar de verkiezingen van vrijdag. De Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland hebben openlijk aangekondigd dat ze op prins Ali bin Al-Hussein gaan stemmen.

Steun voor Blatter brokkelt af

Volgens het hoofd van de voetbalbond van Nieuw-Zeeland zorgt het corruptieschandaal binnen de FIFA voor twijfels binnen de federatie van Oceanië. 'Gezien de ontwikkelingen in de laatste 48 uur is een radicale verandering nodig om het geschonden imago van het voetbal op te poetsen', aldus voorzitter Mark Aspden. De stem van Nieuw-Zeeland gaat sowieso naar prins Ali bin Al-Hussein, de uitdager van Blatter. En dat terwijl Oceanië zich eerder wel unaniem achter Blatter schaarde.

Daarnaast kan Al-Hussein ook rekenen op de steun van de Verenigde Staten en Canada. 'Ik ken prins Ali nu een paar jaar. Hij is een heel actief lid van het uitvoerend comité van de FIFA en een groot voorstander van hervormingen. Het wordt heel wat spannender dan veel mensen enkele weken geleden vermoedden', aldus de Amerikaanse bondsvoorzitter Sunil Gulati.

Daarmee nemen de kansen van prins Ali alleen maar toe. De kandidaat die minimaal 105 van de 209 landen achter zich krijgt, heeft in de komende vier jaar de voorzittershamer van de FIFA in handen. Het congres is om 9.30 uur van start gegaan. De verkiezing staat als zeventiende agendapunt op het programma, waardoor er pas aan het einde van de middag meer bekend zal worden.

Overigens zijn er nog voldoende bonden die hun vertrouwen blijven houden in de huidige preses van de FIFA. Waar Europa zo goed als unaniem achter prins Ali staat, steunen de Aziatische landen, ondanks de opvallende gebeurtenissen van de laatste dagen, Blatter. 'De Aziatische voetbalbond  wil zijn beslissing om Blatter te steunen hierbij nog maar eens benadrukken', zo luidde het statement van de AFC donderdag. Ook Afrika en Zuid-Amerika worden gezien als Blatter-bolwerken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.