Sterker Ajax verzuimt Anderlecht te verslaan

Ajax heeft de kans laten liggen Anderlecht te passeren in Groep A van de Europa League. De Amsterdammers gaven tegen tien man een 1-0 voorsprong uit handen: 1-1.

Ajax begon in Brussel het best aan de wedstrijd. Na zeventien minuten spelen had Luis Suarez al drie goede kansen gekregen. In geen van de gevallen leverde het een doelpunt op. Verdediger Bakary Sare haalde een inzet van de lijn, doelman Silvio Proto maakte de tweede kans onschadelijk en bij de derde mogelijkheid had Suarez zijn vizier niet op scherp staan.

Buiten de kansen van Suarez slaagde Ajax er nauwelijks in de defensie van Anderlecht te ontregelen. Marko Pantelic, die voor het eerst in de basis begon, kwam nauwelijks in het stuk voor. De Amsterdammers leken nog wel recht op een strafschop te hebben toen Olivier Deschacht een voorzet blokkeerde met zijn linkerarm.

Anderlecht kreeg in het laatste kwartier van de eerste helft wat meer grip op Ajax, maar de thuisclub voetbalde zelf nauwelijks naar voren. Voormalig Ajacied Jelle Van Damme dook twee keer gevaarlijk op voor het doel van Maarten Stekelenburg en de jonge Romelu Lukaku dwong de Ajax-doelman een keer tot een redding.

In de tweede helft liet Anderlecht helemaal niets zien. Bij Ajax ging het pas weer draaien toen Dennis Rommedahl zijn entree maakte. De Deen kwam als invaller binnen de lijnen in plaats van de onzichtbare Kennedy Bakircioglu. Rommedahl zorgde voor gevaar vanaf de rechterflank en kwam in de 72ste minuut bovendien goed naar binnen toe om bij de tweede paal een voorzet van Suarez binnen te tikken: 1-0.

Rommedahl eiste ook tien minuten voor tijd een hoofdrol op. Hij won een sprintduel van Deschacht, die de doorgebroken Deen naar de grond trok. Scheidsrechter Kristinn Jakobsson was mild voor de aanvoerder van Anderlecht en trok slechts een gele kaart. De thuisclub kwam even later alsnog met tien man te staan toen Van Damme een duw uitdeelde aan Demy de Zeeuw.

Tegen tien man liet Ajax de zege uit handen glippen. In de 85ste minuut bestookte Lukaku het doel met een halve omhaal, Stekelenburg redde maar Jonathan Legear stond op de goede plaats om de 1-1 binnen te tikken.

Door het gelijkspel blijft Anderlecht koploper met vier punten uit twee duels. Ajax zakt naar de derde plaats. Dinamo Zagreb nam de tweede plaats over door met 3-0 te winnen op bezoek bij FC Timisoara.