Status Nederland als EK-stamgast in het geding

Reacties

Waar Duitsland zich zondagavond voor de twaalfde keer op rij plaatste voor een EK, is het Nederlands elftal dinsdagavond bij een overwinning op Tsjechië afhankelijk van wat IJsland in en tegen Turkije doet. Oranje dreigt daardoor voor het eerst sinds 1984 te ontbreken op een Europese eindronde.

Status Nederland als EK-stamgast in het geding

Sinds Nederland 32 jaar geleden het EK in Frankrijk miste door de 12-1 zege van Spanje op Malta, was het altijd van de partij op eindtoernooien om de Europese titel. In 1988 werd het Europees kampioen (foto), sindsdien volgden drie halvefinaleplaatsen (1992, 2000, 2004), twee kwartfinales (1996 en 2008) en één uitschakeling in de poulefase (2012).

Nederland is door die resultaten achter Duitsland (79 punten) en Spanje (62) met 59 punten niet alleen de nummer drie op de EK-ranglijst aller tijden, maar na Die Mannschaft ook het land dat al het langst geen EK miste. Oranje zou komende zomer voor de achtste keer op rij aanwezig kunnen zijn op een Europees titeltoernooi.

Aan die status van EK-stamgast kunnen maar weinig landen tippen. Gastland Frankrijk doet volgend jaar voor de zevende keer op rij mee. Italië, Portugal en regerend Europees kampioen Spanje pakten deze week het zesde opeenvolgende EK-ticket. Duitsland staat met twaalf deelnames op rij op eenzame hoogte.

Nederland had na de Duitsers, Rusland (10) en Spanje (10) bovendien het vierde land kunnen worden dat voor de tiende keer zou deelnemen aan een EK, maar dat hangt nu aan een zijden draadje. En dus zou het zomaar kunnen dat er volgend jaar sprake is van het curieuze feit dat België voor het eerst sinds 1984 op eigen kracht aanwezig is op het EK, terwijl Oranje voor het eerst sinds dat jaar juist ontbreekt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.