Statistieken tonen aanvallende onmacht van Ajax

Reacties

Ajax-trainer Frank de Boer uitte zondag na de doelpuntloze Klassieker tegen Feyenoord al zijn onvrede, maar een blik op de statistieken van de kraker zal hem alleen maar treuriger stemmen. Hoewel statistieken lang niet alles zeggen, viel er een onthutsend beeld uit op te maken.

Statistieken tonen aanvallende onmacht van Ajax

Vorig seizoen was in De Arena het gebrek aan spectaculair voetbal ondanks het binnenhalen van de vierde titel op rij een veelgehoorde klacht. Een van de doelstellingen was daarom om in het nieuwe seizoen voor meer vermaak te zorgen. Dat is nog geenszins gelukt, met het armetierige aanvalsspel tegen Feyenoord als dieptepunt.

Ajax noteerde tegen Feyenoord vijf doelpogingen, waarvan slechts twee op doel. Met andere woorden: Kenneth Vermeer hoefde nauwelijks iets te doen om zijn doel schoon te houden bij zijn beladen terugkeer.

Ook het percentage balbezit van Ajax, 43 procent, wees een dominantie van Feyenoord uit. Tel er de hoekschoppenverhouding (nul om acht) bij op en de aanvallende onmacht van Ajax, dat Davy Klaassen overduidelijk miste, is kraakhelder.

Druk
Uiteraard is het uitblijven van Amsterdamse kansen ook een gevolg van het veldspel van Feyenoord, dat vooral op het middenveld heerste. De Rotterdammers durfden het aan om Ajax al vroeg onder druk te zetten, wat vaak in een vroeg stadium al tot balverlies van Ajax leidde. De kampioen bleek niet in staat onder de druk van de ploeg van trainer Fred Rutten uit te voetballen.

Het gebrek aan kansen en creativiteit om überhaupt mogelijkheden te creëren zal De Boer zorgen baren. Zeker omdat behalve het gat van zes punten met koploper PSV het doelsaldo in vergelijking met de Eindhovenaren ook allesbehalve in Amsterdams voordeel is. De Boer sprak vanwege de doelcijfers (51-15 voor PSV en 45-17 voor zijn formatie) niet voor niets van 'een extra punt voor PSV'. Het aanvalsspel tegen Feyenoord zal weinig vertrouwen bieden dat Ajax behalve het gat van zes punten ook het verschil in doelsaldo (+36 tegenover +28) kan goedmaken.

Op de foto: Arek Milik legt het in de lucht af tegen Terence Kongolo, iets dat zijn vervanger Kolbeinn Sigthórsson na rust ook regelmatig gebeurde.

Wat zegt de onmacht van Ajax tegen Feyenoord over het vervolg van de competitie? Was die onmacht het gevolg van het goede spel van de Rotterdammers of toch vooral een gebrek aan vorm/kwaliteit bij Ajax? Hoe verhoudt het spel van Ajax zich tot vorig seizoen? Kortom, log in met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.