Stans schiet Excelsior vanaf de stip langs FC Utrecht

Excelsior heeft op eigen veld gewonnen van FC Utrecht (1-0), in een duel dat lang op een doelpuntloze remise leek uit te lopen. Maar een penalty gaf de doorslag.

FC Utrecht stelde na een veelbelovend optreden tegen Vitesse (2-1 winst) teleur in de wedstrijden tegen Willem II (3-1 verlies) en SC Cambuur (3-3). En de scherpte op cruciale momenten leek ook op Woudestein te ontbreken, toen Robbin Ruiter ver zijn doel uitkwam en van geluk mocht spreken dat Daryl van Mieghem de bal niet goed raakte. Toch trokken de Domstedelingen de wedstrijd langzaam naar zich toe, met mogelijkheden voor Yassin Ayoub (die zelf had moeten schieten) en Bart Ramselaar (schot over).

De beste kansen van de eerste helft waren voor de opkomende rechtsbacks van beide ploegen. Eerst schoot Sean Klaiber op het been van Tom Muyters, vlak daarna stuurde Brandley Kuwas namens Excelsior Khalid Karami de diepte in. Hij zag zijn inzet onschadelijk worden gemaakt door de vuisten van Ruiter, die eerder ook al een schot van Kuwas had gepareerd.

Na rust leek het alsof beide ploegen vooral speelden om niet te verliezen, met de beste kansen voor Excelsior. Jeff Stans kreeg een schietkans, Ricky Kruys had zijn oude club pijn kunnen doen als hij geheel vrijstaand bij een hoekschop iets overtuigender had ingekopt. En zo leek het duel naar zijn eind te kabbelen, met een doelpuntloze remise tot gevolg.

Een treffer kwam er echter alsnog, eigenlijk volledig uit het niets. Stans ging naar de grond na een fout van Utrecht-aanvoerder Willem Janssen, waarna de bal op de stip ging. Stans zelf ontfermde zich over dat klusje en schoot een kwartier voor tijd keihard raak. De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar, tot aan de laatste minuut. Rubio Rubin verlengde de bal, waarna invaller Kristoffer Peterson van dichtbij had kunnen scoren. Excelsior hield echter stand en nadert FC Utrecht (acht om negen punten) op de ranglijst tot op een punt.