Stam rondt speciaal traject Coach Betaald Voetbal af

Reacties

Jaap Stam heeft het voor hem opgestelde individuele traject Coach Betaald Voetbal succesvol afgerond. De huidige trainer van Jong Ajax, de ploeg die hij samen met Andries Ulderink onder zijn hoede heeft, is daardoor nu in het bezit van het UEFA Pro-diploma en krijgt daardoor meerdere bevoegdheden bij de Amsterdammers.

Stam rondt speciaal traject Coach Betaald Voetbal af

De KNVB stelde een individueel opleidingsprogramma samen voor de 67-voudig international, zoals de bond dat eerder deed voor Clarence Seedorf. 'Een van de aandachtspunten uit het congres (december 2014, red.), was om te kijken naar de kwaliteit van de cursussen', blikt technisch manager Jelle Goes terug op het besluit om Stam een speciaal traject aan te bieden.

'Dat hebben we gedaan en we zijn tot de conclusie gekomen dat het om uiteenlopende redenen soms beter is om iemand een cursus op maat aan te bieden. Dat gold eerder voor Seedorf en nu voor Stam. Hierdoor konden zij via de Nederlandse route hun UEFA Pro diploma halen.' De docenten van de KNVB zorgen ervoor dat een cursus op maat kwalitatief hetzelfde is als de reguliere cursussen, want de criteria voor het behalen van het UEFA Pro diploma zijn hetzelfde.

Niet iedere trainer in opleiding kan echter een traject op maat aanvragen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet diegene vijftig interlands gespeeld en twee eindtoernooien hebben met het Nederlands elftal. Bovendien moet de coach minimaal zeven jaar profervaring als speler hebben, waarvan vijf jaar in een Europese topcompetitie. Daarbij doelt de KNVB op de hoogste competities van Engeland, Duitsland, Spanje of Italië.  

Andries Ulderink (links) en Jaap Stam geven sinds het begin van het seizoen 2014/15 als duo leiding aan Jong Ajax.
Andries Ulderink (links) en Jaap Stam geven sinds het begin van het seizoen 2014/15 als duo leiding aan Jong Ajax.

Stam krijgt door het behalen van de benodigde papieren meer bevoegdheden bij de beloftenploeg van de Amsterdammers. Het duo Ulderink-Stam is al anderhalf seizoen lang werkzaam bij Jong Ajax, waarbij in de beginperiode door Leo Beenhakker (toenmalige voorzitter CBV) werd geklaagd over het feit dat Stam te veel zou coachen. Die taak nam de ex-trainer van Go Ahead Eagles, De Graafschap en AGOVV Apeldoorn toen op zich, zoals hij ook de interviews rondom wedstrijden voor zijn rekening nam. Die werkzaamheden zal Stam met het diploma op zak nu verrichten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.