Stabiel Ajax heeft zijn vertrouwde reeks nu al te pakken

● SC Cambuur veroverde dit seizoen dertien van zijn tot nu toe behaalde zestien punten in eigen huis.

Stabiel Ajax heeft zijn vertrouwde reeks nu al te pakken

● SC Cambuur is tot dusverre bezig aan zijn beste Eredivisie-seizoen ooit met zestien punten na zestien duels.

● Ajax won zijn laatste vier Eredivisie-duels op rij zonder een goal te incasseren. De Amsterdammers maakten in die reeks elke wedstrijd minimaal drie doelpunten.

● Davy Klaassen scoorde drie duels op rij voor Ajax en is nu met zes goals clubtopscorer, samen met Kolbeinn Sigthórsson. 

● Bovendien maakte Davy Klaassen een hattrick in de vorige speelronde, tegen NAC Breda (4-0). Dat was sinds 11 april 2012 niet meer gebeurd bij Ajax. Siem de Jong scoorde die dag drie keer tegen SC Heerenveen (0-5).

● Ajax maakte samen met Vitesse en FC Twente tot nu toe dit seizoen de meeste goals in de Eredivisie (37) in de eerste zestien speelronden. De Amsterdammers incasseerden van dat trio wel de minste treffers (vijftien).

● Ajax noteerde na zestien speelronden acht clean sheets, het hoogste aantal van alle clubs in de Eredivisie. De ploeg houdt in vijftig procent van haar duels haar doel schoon.

● SC Cambuur scoorde het minst in de Eredivisie. De ploeg staat dan ook voorlaatste in het VI-efficiencyklassement : vijftien goals op 143 doelpogingen geeft een percentage van 10,49.

● Namens de Leeuwarders scoorden slechts zeven verschillende spelers, het laagste aantal van de competitie.  Bij Ajax scoorden veertien voetballers minimaal één keer.

● Ajax doet het goed op kunstgras: de ploeg speelde dertien keer op een artificële mat en verloor nog nooit (W11, G2).

● Indien Daley Blind tegen SC Cambuur in actie komt, dan is dat zijn honderdste Eredivisie-duel. Tot nu toe speelde hij zeventien competitiewedstrijden voor FC Groningen en 82 voor Ajax.

● SC Cambuur speelde uit en thuis slechts acht keer tegen Ajax in de Eredivisie. Zevenmaal verloor de ploeg uit Leeuwarden.  Cambuurs enige overwinning op de Amsterdammers in competitieverband dateert van 11 april 1999. Het werd die dag 4-1 voor de volksclub, mede door twee goals van Kenan Durmusoglu.

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's