Stabiel Ajax de langst ongeslagen ploeg in de Eredivisie

In de aanloop naar de tweede speelronde van het Eredivisieseizoen duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan AZ en Ajax tegenover elkaar in het AFAS Stadion (aftrap 14.30 uur).

Stabiel Ajax de langst ongeslagen ploeg in de Eredivisie

AZ kwam in zijn laatste acht thuisduels met Ajax in de Eredivisie altijd tot scoren. De Alkmaarders lieten in die reeks in totaal zestien doelpunten aantekenen.

De formatie van trainer Gertjan Verbeek presteerde vorig seizoen matig op eigen veld. Van de zeventien thuiswedstrijden mondden er acht uit in een nederlaag (W5, G4, V8).

Ajax verloor in de Eredivisie maar één van zijn laatste 24 wedstrijden. Dat gebeurde op 27 januari van dit jaar in het uitduel met Vitesse (3-2).

Van de overige 23 duels in die reeks won de formatie van trainer Frank de Boer er negentien en speelde er vier gelijk.

Doelmannen Kenneth Vermeer (foto, drie duels) en Jasper Cillessen (één) hielden in Ajax' laatste vier Eredivisieduels de nul.

Dat gebeurde achtereenvolgens tegen NAC Breda (0-2), Willem II (5-0), FC Groningen (0-2) en Roda JC Kerkrade (3-0).

Ajax leed in precies de helft van zijn 36 uitduels met AZ in de Eredivisie puntenverlies: acht nederlagen en tien gelijke spelen.

Ajax is al vijftien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen (W12, G3), de langste reeks van alle clubs in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben in hun laatste zeventien wedstrijden telkens minimaal één keer gescoord.

Ondanks het feit dat AZ de afgelopen twee seizoenen twee keer van Ajax won in het bekertoernooi is de club al vijf Eredivisiewedstrijden op rij zonder zege tegen de Amsterdammers (V2, G3).

De laatste keer dat AZ in competitieverband won van Ajax was op 14 november 2010, AZ won met 0-2 onder meer door een doelpunt van Kolbeinn Sigthórsson (nu Ajax).

De eerdergenoemde 3-2 nederlaag bij Vitesse was voor Ajax de enige verloren uitwedstrijd van het voorbije Eredivisieseizoen. Van de overige zestien uitwedstrijden wonnen de Amsterdammers er elf, tegen vijf gelijke spelen.

Ajax maakte zijn laatste acht uitwedstrijden telkens minimaal twee doelpunten. De laatste keer dat dat niet gebeurde, was op 23 december 2012 op bezoek bij FC Utrecht: 0-0.

Samenstelling: Felix Aerts & Ramon Min

Bekijk hier al onze video's