'Sprookje van Eibar' kan desastreus slot krijgen

Reacties

Het klinkt als een sprookje: door de tweede promotie op rij is het Kleinduimpje van het Spaanse voetbal naar de Primera División gepromoveerd. Maar het verhaal van het Baskische Eibar, uit het gelijknamige stadje van slechts 27.000 inwoners, zou nog wel eens allesbehalve een happy end kunnen krijgen.

'Sprookje van Eibar' kan desastreus slot krijgen

Door een 1-0 zege op Deportivo Alaves is de ploeg koploper in de Segunda División. Maar belangrijker: de club verzekerde zich voor het eerst in de 74-jarige clubgeschiedenis van een plek in de hoogste Spaanse competitie.

De verrassende promotie - Eibar was het seizoen daarvoor óók al gepromoveerd - kent wel een schaduwzijde. Om daadwerkelijk toegelaten te worden tot de Primera División moet het ultrakleine Eibar meer inkomsten gaan genereren. Er is nog 1,7 miljoen euro nodig om daadwerkelijk toegelaten te worden aangezien er een bepaalde drempel is gesteld door de Spaanse voetbalbond. En om het allemaal nog wat moeilijker te maken: dat geld moet binnen zijn vóór 6 augustus.

De Basken, die een stadionnetje hebben waar niet meer dan vijfduizend mensen in kunnen, beschikken over een begroting van 3,5 miljoen euro. En nog opvallender: Eibar is een van de weinige clubs in Spanje die géén schulden heeft.

Xabi Alonso
De club is inmiddels een campagne gestart om geld in te zamelen. Fans kunnen een aandeel in de Armeros nemen voor vijftig euro en grote namen steunen het initiatief. Xabi Alonso (foto) - hij speelde in het seizoen 2001/02 voor Eibar - en Asier Illarramendi steunen de club waar mogelijk.

'Het is bijna niet te geloven dat een gezonde club verplicht wordt dit te doen, terwijl er talloze clubs zijn met veel grotere financiële problemen. Ik hoop dat we met een flinke snok ervoor kunnen zorgen dat Eibar komt waar ze verdienen te zijn: in de Primera División', aldus Alonso over de campagne.

Met een investeerder zou Eibar direct uit de problemen zijn, maar zover laat voorzitter Alex Aranzabal het niet komen. 'We nemen liever de straf te worden teruggezet voor lief dan de ziel van de club verkopen', vertelde hij al. Of Eibar erin slaagt voldoende geld te genereren moet de komende maanden blijken.

Columns van Gijp, Dijkshoorn en Derksen lezen? Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.