Sporting verliest miljoenenzaak van 'boeven' van Doyen

Reacties

Sporting Lissabon moet van het CAS twaalf miljoen euro betalen aan Doyen vanwege de verkoop van Marcos Rojo aan Manchester United. De zaak vertoont een opvallende parallel met de recente ophef rondom de samenwerking tussen FC Twente en Doyen.

Sporting verliest miljoenenzaak van 'boeven' van Doyen

De oorsprong van de zaak tussen Sporting en Doyen dateert uit 2012, toen Rojo van Spartak Moskou naar Sporting vertrok. Van de transfersom van vier miljoen euro betaalde Doyen destijds drie miljoen, waarmee het 75 procent van de transferrechten van de Argentijnse verdediger verkreeg.

Sporting claimt dat Doyen daarna de regie van de toekomst van Rojo in handen heeft genomen. Doyen zou Rojo bij diverse Europese clubs hebben aangeboden, met een transfer naar Manchester United in 2014 als gevolg. Als gevolg van die transfer claimde Doyen 75 procent (ruim twaalf miljoen) van het bedrag dat Sporting ontving.

Sporting weigerde te betalen, omdat het vindt dat Doyen contractbreuk heeft gepleegd en het transferbeleid van de club gemanipuleerd is door met Rojo te leuren op de transfermarkt. Indien Sporting dat voor het sporttribunaal CAS hard had kunnen maken, had het de zaak waarschijnlijk gewonnen. Een derde partij mag zich namelijk niet mengen in het transferbeleid van een club. Het CAS oordeelde dat Doyen dat in het geval van Rojo en Sporting niet heeft gedaan. Daarom moet de Portugese club twaalf miljoen overmaken naar de op Malta gevestigde firma.

Bruno de Carvalho, voorzitter van Sporting, is woest over de uitspraak en beraadt zich op volgende stappen. 'Het voetbal heeft verloren. Blijkbaar zijn boeven en bandieten tegenwoordig de baas in de voetballerij. We accepteren dit vonnis niet.'

FC Twente
De zaak tussen Sporting en Doyen vertoont een opvallende parallel met de ophef die de afgelopen periode in Nederland is ontstaan rond de samenwerking tussen FC Twente en het bedrijf. De KNVB oordeelde dat Doyen de afgelopen jaren illegale inmenging gehad heeft in het transferbeleid van de Tukkers. FC Twente werd daarop gestraft met het voorwaardelijk intrekken van de licentie, een geldboete en een driejarig verbod op het spelen van Europees voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.