Sporting draait in slotfase achterstand om in overwinning

Sporting Lissabon heeft zich uitstekend teruggeknokt van een 1-0 achterstand tegen Athletic de Bilbao in de halve finale van de Europa League. Diego Capel bezorgde Sporting de zege (2-1).

Met Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel in de basis begon Sporting fel aan de wedstrijd en in de vierde minuut zorgde Emiliano Insúa voor het eerste gevaar namens de thuisclub. De linksback zag zijn verre vrije trap echter gekeerd worden door Gorka Iraizoz. Vier minuten later was Van Wolfswinkel dicht bij de 1-0, maar de Nederlandse spits schoot net naast het doel van de Basken.

Het antwoord van Athletic liet niet lang op zich wachten, want na een klein kwartier kopte Fernando Llorente net over. Maar de beste kansen in de eerste waren voor Sporting. João Pereira schoot rakelings naast en kort voor rust was Van Wolfswinkel opnieuw dicht bij een treffer, maar opnieuw schoot hij naast.

In de 54se minuut kwamen de bezoekers op voorsprong in Lissabon. Een vrije trap van Markel Susaeta werd onderweg ongelukkig geraakt door Insúa, waarna Jon Aurtenetxe eenvoudig kon scoren. Vijf minuten later had Fernando Amorebieta een uitstekende kans op een tweede Baskische treffer, maar hij raakte de paal.

Een derde misser van Van Wolfswinkel in de 69ste minuut, de spits kopte voorlangs, bleek het startsignaal voor een slotoffensief van de Portugezen die twee treffers opleverde. In de 76ste minuut kopte Insúa binnen na een voorzet van Diego Capel en de Spanjaard zorgde drie minuten later zelf voor de 2-1. Van ruim twintig meter passeerde hij Iraizoz met een hard schot.

De overwinning had nog ruimer uit kunnen vallen, maar André Carrillo schoot in kansrijke positie over. Over een week strijden beide ploegen in San Mamés verder om een plek in de eindstrijd. Foto: VI Images