Spitspositie Feyenoord hoofdpijndossier voor Rutten

Reacties

Waar Feyenoord in de Eredivisie in defensief opzicht (verreweg) het best presteert, moet de improductiviteit trainer Fred Rutten zo langzamerhand flinke zorgen baren. Vooral de spitspositie is daarbij veelbesproken en ontpopt zich van zorgenkindje tot hoofdpijndossier.

Spitspositie Feyenoord hoofdpijndossier voor Rutten

Wie moet de vervanger van de met Ronald Koeman naar Southampton vertrekkende Graziano Pellè worden? Dat was lang de vraag in De Kuip. Duidelijk is dat zowel de Engelse Turk Colin Kazim-Richards als Mitchell Te Vrede nog geen onuitwisbare indruk heeft kunnen maken.

De laatste weken kreeg Kazim-Richards steevast de voorkeur van Rutten, maar na afloop van het duel tegen Vitesse dat zondag in een 0-0 gelijkspel eindigde gaf Rutten aan de aanvaller halverwege te hebben vervangen omdat hij niet blij was met zijn spel. Ook zijn concurrent Te Vrede kon vervolgens in Arnhem geen potten breken.

Clubtopscorer
Een blik op de statistieken van zijn twee spitsen zal Rutten weinig vertrouwen geven. Te Vrede is met vijf treffers nog altijd de clubtopscorer. Hij had voor die goals in totaal 480 minuten nodig, hetgeen nog altijd een alleszins redelijk gemiddelde geeft van één goal per 96 minuten Eredivisievoetbal. Kazim-Richards kan daar niet aan tippen. Hij maakte in zijn acht competitieoptredens drie doelpunten en heeft afgerond meer dan twee wedstrijden nodig voor een doelpunt (185 minuten). De vraag blijft daarom hoe lang de Engelse Turk de voorkeur blijft krijgen.

De improductiviteit van de spitsen is mede de oorzaak dat Feyenoord het qua doelpuntenproductie niet goed doet. Waar in verdedigend opzicht alleen PSV de Rotterdammers kan bijbenen (de Eindhovenaren hebben negen doelpunten moeten slikken) zijn er in de Eredivisie maar drie ploegen die minder treffers maakten dan de zeventien van Feyenoord: hekkensluiter FC Dordrecht (9), nummer zestien NAC Breda (14) en middenmoter FC Groningen (13).

Veelzeggend is dat Go Ahead Eagles, ADO Den Haag en SC Heerenveen ook zeventien doelpunten maakten en ploegen als Heracles Almelo (18), Excelsior (18) en Willem II (18) het in dat opzicht dus beter doen dan Feyenoord, dat op basis van doelsaldo de nummer vier van Nederland is achter FC Twente, Ajax en koploper PSV.

Van Geel
Bij Feyenoord maakten Jens Toornstra, Elvis Manu en Jean-Paul Boëtius allemaal twee goals, terwijl Sven van Beek en Lex Immers één keer scoorden. Eén keer hielp Go Ahead Eagles-verdediger Giliano Wijnaldum Feyenoord met een eigen doelpunt. De vraag lijkt daarom of Rutten alternatieven heeft in zijn selectie voor zijn twee centrumspitsen. Manu en Immers kunnen er spelen, maar met het uitblijven van goals van de twee hoofdrolspelers zal ondertussen de druk op technisch directeur Martin van Geel, en de roep om een nieuwe spits blijven klinken. De Rotterdammers hebben geld voor een aanvaller liggen, maar Feyenoord moet eerst spelers lozen om ruimte te creëren in het salarisbudget.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.