'Spelers moeten op WK boven zichzelf uitstijgen'

Reacties

Een week voordat de eerste poulewedstrijd tegen Spanje op het WK-programma staat, is het Nederlands elftal neergestreken in Rio de Janeiro. Een goed moment om de recordinternational van Oranje te vragen hoe hij de kansen van Oranje in Brazilië ziet.

'Spelers moeten op WK boven zichzelf uitstijgen'

'Iedereen weet dat we een paar spelers van wereldklasse hebben', zegt Edwin van der Sar (43), die half oktober 2008 afzwaaide met 130 interlands achter zijn naam. 'De andere jongens zullen zich aan dat niveau moeten optrekken', reageert de voormalig doelman tegen Voetbal International. 'Alles staat of valt bij die eerste wedstrijd tegen Spanje. Bij winst of een gelijkspel is er niks aan de hand, maar bij een nederlaag zullen pers en publiek zich gaan roeren. Het hoeft trouwens geen nadeel te zijn dat Oranje met een loodzware wedstrijd begint. Op het EK 2008 begonnen we tegen Italië en Frankrijk, de WK-finalisten van twee jaar eerder. Dat pakte best aardig uit.'

Het Nederlands elftal won die duels overtuigend met respectievelijk 3-0 en 4-1, in de kwartfinale struikelde de ploeg van toenmalig bondscoach Marco van Basten uiteindelijk over het Rusland van Guus Hiddink (1-3).

Van der Sar is benieuwd hoe het nieuwe 5-3-2 systeem van Oranje gaat uitpakken in Brazilië, waar na Spanje de duels met Australië en Chili wachten. 'Ik vertrouw op de kunde van Louis van Gaal bij de keuze voor de speelwijze', zegt de huidige marketingdirecteur van Ajax. 'Als Louis overtuigd is dat dit systeem het beste is voor deze spelersgroep, dan heeft hij daar goede redenen voor. Hij werkt dagelijks met die gasten, hij kan dat het best beoordelen. Dan nog zal het een zware klus worden. Als Oranje deze poule wil overleven, zullen veel spelers boven zichzelf uit moeten stijgen.'

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.