'Spelers Leicester City waren wispelturige Ranieri zat'

Reacties

The Day After het ontslag van Claudio Ranieri staan de Engelse kranten vol met het noodgedwongen vertrek van de Italiaanse manager bij Leicester City. De spelersgroep zou helemaal klaar zijn geweest met de werkwijze van de man die hen vorig seizoen nog verrassend naar de Engelse titel leidde.

'Spelers Leicester City waren wispelturige Ranieri zat'

De verontwaardiging was groot toen Leicester donderdagavond bekendmaakte dat Ranieri ondanks een tot 2020 doorlopend contract de laan was uitgestuurd. Voormalig Leicester-speler Gary Lineker reageerde donderdag al met een rake post op Twitter en gaf vrijdagochtend nogmaals zijn reactie op BBC Radio. 'Ik heb gisteravond een traan gelaten voor Claudio, voor het voetbal en voor mijn club. Dit is onverklaarbaar. Het is een paniekreactie, een verkeerde beslissing en erg droevig.'

Sky Sports-analyticus Alan Smith, spits van Leicester in de jaren tachtig, reageerde eveneens vol ongeloof op het ontslag van de Italiaan. 'Ik ben met stomheid geslagen. We hebben de afgelopen tien jaar al heel wat verrassende beslissingen gezien, maar dit slaat alles gezien zijn geweldige prestaties van afgelopen seizoen. Je zou denken dat ze zouden vasthouden aan de man die de club zijn grootste succes in de historie bezorgde en voor het mooiste voetbalsprookje ooit zorgde, tenzij ze zouden degraderen.'

Er waren meer prominenten uit de Engelse voetbalwereld die hun verbazing en/of verontwaardiging uitspraken, zoals Harry Redknapp en de oud-spitsen Ian Wright, John Hartson en Michael Owen. De strekking van hun verhaal: de clubleiding van Leicester is in paniek en Ranieri kan The Foxes met opgeheven hoofd verlaten. Wright lijkt met zijn post op social media de spijker op de kop te slaan. 'Ik vraag me af hoe ik me als speler van Leicester zou voelen. Had ik er wat aan kunnen doen?'

Tinkerman
Want juist de spelers zijn volgens diverse Engelse media de drijvende kracht achter het plotselinge ontslag van Ranieri. De dragende krachten van The Foxes zouden na het Champions League-verlies van woensdag in Sevilla hebben geklaagd bij de clubleiding. Tinkerman dreef hen regelmatig tot wanhoop door twee uur voor een wedstrijd zonder enige waarschuwing soms nog van tactiek te veranderen. Eerder dit jaar drongen de spelers er al op aan vast te houden aan de 4-4-2-formatie van vorig seizoen.

Claudio Ranieri hield Demarai Gray woensdagavond op de bank in Sevilla, terwijl de ondermaats presterende Ahmed Musa aan de aftrap stond.
Claudio Ranieri hield Demarai Gray woensdagavond op de bank in Sevilla, terwijl de ondermaats presterende Ahmed Musa aan de aftrap stond.

De temperatuur in de kleedkamer zou daardoor gedaald zijn tot onder het nulpunt. Sommige spelers hadden zich er naar verluidt al bij neergelegd dat ze dit jaar zouden degraderen door de wispelturigheid van Ranieri, die zo ongeveer alles veranderde: van de basisopstelling, die bijna wekelijks wijzigde, tot het eten na afloop van een wedstrijd – pasta in plaats van kipburgers. Ook het handhaven van de onder de maat presterende Ahmed Musa ten koste van de talentvolle Demarai Gray wekte onvrede.

De clubleiding wist donderdag daarom genoeg en besloot Ranieri te ontslaan. Die beslissing kwam volgens de Italiaanse journalist Massimo Marianelli, een goede vriend van de 65-jarige trainer, als een enorme verrassing voor de kampioenenmaker. 'Hij had niet kunnen denken dat Leicester hem zou ontslaan. Hij wist niets af van de beslissing van de club. Dit nieuws kwam als een enorme verrassing voor zowel hem als mijzelf', aldus de verslaggever van het Italiaanse Sky.

Manchester United-manager José Mourinho weet hoe Ranieri zich moet voelen. De Portugees werd eind 2015 ook ontslagen bij Chelsea omdat de spelersgroep klaar met hem was, nadat hij die club het jaar ervoor nog naar de titel had geleid. Mourinho reageerde emotioneel met een post op Instagram. 'Kampioen van Engeland en Trainer van het Jaar. Ontslagen. Zo zit het moderne voetbal in elkaar, Claudio. Blijven lachen, vriend. Niemand kan de historie uitwissen die jij hebt geschreven.'

Mancini
Het speculeren over Ranieri's opvolger is inmiddels al in volle gang. Volgens Sky Sports heeft Leicester zijn landgenoot Roberto Mancini al benaderd. Ook de namen van de Nederlanders Frank de Boer en Guus Hiddink circuleren. Sommige spelers zouden Nigel Pearson, de voorganger van Ranieri die Leicester in het seizoen 2014/15 op miraculeuze wijze behoedde voor degradatie, graag zien terugkeren. De bij Crystal Palace ontslagen Alan Pardew wordt eveneens genoemd.  

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.