Spectaculaire comeback levert AZ zege op in Groningen

AZ heeft op knappe wijze een achterstand omgebogen in een zege bij FC Groningen dat dit seizoen voor het eerst verloor in Euroborg: 2-4. AZ staat daardoor nu vierde in de Eredivisie met evenveel punten als nummer drie Feyenoord.

Groningen leek in de eerste helft de zege in de schoot geworpen te krijgen van AZ. In de achtste minuut werd een vrije trap van Tjaronn Chery van richting veranderd door Steven Berghuis (foto), waardoor de thuisploeg snel op voorsprong kwam.

In de 37ste minuut zat het Groningen, dat voor rust de bovenliggende partij was, opnieuw niet tegen. AZ-doelman Esteban liet een knal van Maikel Kieftenbeld los en Michael de Leeuw was er vervolgens als de kippen bij om de 2-0 te maken. Voor De Leeuw was het alweer zijn twaalfde competitietreffer, een aantal dat hij niet eerder haalde in de Eredivisie.

Comeback
Toen Berghuis (foto boven) vlak voor rust een voorzet van Nemanja Gudelj het doel in gleed, leek een comeback van AZ nog steeds onwaarschijnlijk, maar de Alkmaarders kwamen als herboren uit de kleedkamer. Groningen werd steeds verder teruggedrongen en dat leverde AZ goede mogelijkheden op.

Sergio Padt kon in de 58ste minuut nog redding brengen op het moment dat Robert Mühren doorbrak, maar was vervolgens kansloos toen Jeffrey Gouweleeuw uit een corner 2-2 maakte. Mühren gaf de assist op de gelijkmaker en herstelde daarmee zijn eerdere misser. Zes minuten later leverde de spits ook de assist op de 2-3 van Markus Henriksen, die met een beheerst schot een mooie aanval afrondde.

Daarna was het slechts een kwestie van tijd tot de vierde treffer van AZ ging vallen. Deze beslissende goal kwam uiteindelijk in de 82ste minuut, toen Henriksen op aangeven van Berghuis de bal in de bovenhoek schoot. De Alkmaarders stijgen dankzij de knappe zege naar de vierde plaats op de ranglijst, Groningen, dat een ongeslagen thuisreeks van dertien duels tot een einde zag komen, staat tiende.