Specialist Elm helpt AZ aan overwinning op FC Utrecht

AZ heeft zich vrijdagavond op eigen veld van FC Utrecht ontdaan (2-0). In Alkmaar was Rasmus Elm (foto), zoals al vaker dit seizoen, goud waard voor de Alkmaarders. Zijn benutte vrije trap betekende het eerste doelpunt van het duel, waarna Johann Berg Gudmundsson in de slotfase alle twijfel wegnam.

Specialist Elm helpt AZ aan overwinning op FC Utrecht

In het eerste bedrijf was AZ de ploeg die het spel dicteerde. Het overwicht leidde tot kansen voor Roy Beerens, Jozy Altidore en Brett Holman. Bij de Australiër stond de paal succes in de weg. Door het gebrek aan scherpte en fortuin kon AZ voor de onderbreking de ban niet breken. Het keurkorps van trainer Gertjan Verbeek mocht zelfs blij zijn dat ook Utrecht een enorme fout van Nick Viergever niet afstrafte.

De AZ-verdediger vergat een bal weg te werken en zag het speeltuig voor de voeten van Leon de Kogel belanden. De spits van de Domstedelingen vond echter doelman Esteban op zijn weg. Ook bij een messcherpe counter met verdediger Daan Bovenberg als eindstation was Utrecht dicht bij succes, maar gescoord werd er niet voor rust.

Na de pauze werd het overwicht van de Alkmaarders steeds groter. Hoewel dat aanvankelijk alleen een stortvloed aan corners en vrije trappen tot gevolg had, tilde Elm de score naar 1-0. Exemplarisch was dat de Zweed dit deed vanuit een vrije trap, al zijn vierde rake vrije trap van dit seizoen.

Na het openingsdoelpunt kreeg AZ fraaie kansen op meer – vooral Holman rook aan een treffer – maar bleef een vroegtijdige beslissing uit. Zodoende behield Utrecht hoop, maar viel het doek voor de bezoekers na een zeer fraaie treffer van Gudmundsson. Hij schoot de bal na terugleggen van Beerens hard in de verre hoek.

Door de zege bedraagt het verschil tussen lijstaanvoerder AZ en de achtervolgers PSV, FC Twente en Ajax al respectievelijk zes, acht en dertien (!) punten. Bovendien hebben de Alkmaarders nog een duel tegoed aangezien de tweede helft bij Excelsior (tussenstand 0-0) nog uitgespeeld dient te worden.

Met de nipte overwinning zette AZ een fraaie thuisreeks voort. De ploeg van Verbeek verloor na zeven optredens in eigen huis nog geen enkel punt, is nu twaalf thuisduels op rij ongeslagen in de competitie en won de laatste negen wedstrijden op eigen veld. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's