Sparta stuurt dramatisch NEC naar Jupiler League

NEC moet na een dramatisch optreden tegen Sparta Rotterdam een stap terug zetten naar de Jupiler League. De wankele Nijmeegse defensie bleek in de play-offs fataal (1-3), waardoor de ploeg na twintig jaar degradeert uit de Eredivisie.

In de over twee dagen uitgesmeerde heenwedstrijd profiteerde Sparta van het lankmoedige optreden van NEC, dat zich geen raad wist met het zompige veld in Rotterdam. Maar ook in de eigen Goffert liet de Nijmeegse Eredivisionist zich verrassen door de nummer zestien van de Jupiler League.

Alle goede Nijmeegse voornemens ten spijt, verzuimde de NEC-defensie al in de vierde minuut in te grijpen na een uittrap van Sparta-keeper Khalid Sinouh. Roald van Hout profiteerde dankbaar en zette de bezoekers op koers naar de finale van de play-offs.

De Rotterdamse treffer, gecombineerd met de 1-0 uit de heenwedstrijd, dwong NEC nog meer de aanval te zoeken. De thuisploeg was ook dicht bij de gelijkmaker. Søren Rieks raakte de paal en Sparta-verdediger Daniel Breedijk schoot zijn doelman te hulp door na een inzet van Alireza Jahanbakhsh de bal van de doellijn te trappen. Maar na 45 minuten droop de ploeg van trainer Anton Janssen af, met een schier onmogelijke opgave voor de tweede helft.

Want waar de aanval van NEC droog was blijven staan, daar sloeg Sparta aan de andere kant nog twee keer toe. Bij de 0-2 maakte de Nijmeegse verdediging zich opnieuw belachelijk na een indraaiende vrije trap van Huseyin Dogan. Mihoun Mahi tikte van dichtbij binnen doordat keeper Kalle Johnsson in eigen doelgebied ook niet ingreep.

Het verweer van NEC was ook bij de 0-3 van Steef Nieuwendaal, op slag van rust, ondermaats. Dat was tekenend voor het seizoen van de Nijmegenaren, die met 82 tegentreffers in het reguliere seizoen met afstand de meest gepasseerde defensie hadden in de Eredivisie. Het pijnlijke resultaat is de degradatie naar de Jupiler League. Een wonder bleef uit. NEC kwam na rust niet verder dan een eretreffer van Ryan Koolwijk.

De stemming bij Sparta was logischerwijs een stuk positiever, zeker gezien de beroerde resultaten in de Eerste Divisie in 2014. In de finale van de play-offs wacht een dubbele confrontatie met FC Dordrecht om een plaats in de Eredivisie. Komende donderdag vervolgt Sparta de weg naar een rentree op het hoogste niveau, na een absentie van vier jaar.