Sparta straft Heerenveen hard voor slecht verdedigen

Sparta Rotterdam klopte SC Heerenveen met 4-1 en verwijdert zich steeds verder van de degradatiestreep. De thuisploeg strafte matig verdedigen van de bezoekers af.

Lange tijd was de wedstrijd in evenwicht. Bij een 1-1 stand ging het team van Trond Sollied ten onder aan inschattings- en dekkingsfouten. Arne Slot mocht te makkelijk een pass van Joey Godee aannemen en schoot de 2-1 voorsprong op het scorebord. Brian Vandenbussche vloog onder een vrije trap van spelverdeler Kevin Strootman door en liet Rydell Poepon makkelijk inkoppen. Toen Goran Popov later bewees meer oog voor de bal dan zijn tegenstander te hebben, tikte Yuri Rose makkelijk een vrije trap van Joshua John binnen: 4-1.

Ondanks dat alle doelpunten na rust vielen was ook voor de pauze saaiheid ver weg. Sparta probeerde het van afstand, de Friezen via de combinatie. Ze gokten op de snelheid van Paulo Henrique. De Braziliaan verscheen tweemaal voor Harald Wapenaar, maar de eerste keer stuitte Donovan Slijngard hem knap en de tweede keer mikte hij naast. De tweede helft begon rustig tot Slijngard via Vandenbussche de paal raakte. Uit de corner die daarop volgde, mocht Erik Falkenburg plots vrij uithalen en dat deed hij beheerst en hard langs de vervanger van de aan zijn rug geblesseerde Kenny Steppe: 1-0.

Lang genieten kon Sparta niet. Gerald Sibon liet zijn vrije trap prachtig dalen en maakte daarmee Harald Wapenaar kansloos: 1-1. De balans werd verstoord door geblunder in de defensie van SC Heerenveen en Sparta won ruim.

SC Heerenveen moet vrezen de aansluiting met de subtop te verliezen. Sparta Rotterdam passeerde Feyenoord en staat op plaats twaalf. De Club van Zuid kan zondag weer langszij komen, maar dan moet wel PSV in Eindhoven verslagen worden.