Sparta stevent af op slechtste seizoen uit clubhistorie

Reacties

Het seizoen 2013/14 dreigt voor Sparta Rotterdam uit te draaien op een historisch dieptepunt. Door de beschamende thuisnederlaag tegen Jong Ajax (2-4) van zondagmiddag zakte De Kasteelclub naar de negende plaats van de Jupiler League.

Sparta stevent af op slechtste seizoen uit clubhistorie

De verliespartij tegen Jong Ajax was de zesde in de laatste zeven competitiewedstrijden van Sparta. Vooral in eigen huis presteren de Rotterdammers rampzalig. De laatste thuiszege van de gevallen traditieclub dateert zelfs van 22 november, toen Helmond Sport met 5-1 werd verslagen. Gert Kruys, die eind december werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Adrie Bogers, won pas een wedstrijd met Sparta (2-1 bij Jong PSV) en verloor er al vijf.

Door de rampzalige reeks dreigt een historisch zwak seizoen voor Sparta. De laagste klassering aller tijden van de Rotterdammers is de negende plaats in de Jupiler League in het seizoen 2010/11. Sparta bezet momenteel de negende positie met 41 punten en kan nog op de ranglijst zakken, want het gat met nummer veertien (Jong PSV) bedraagt nog maar vier punten. Het eerstvolgende duel van Sparta is het bezoek aan directe concurrent Helmond Sport (tiende, ook 41 punten) van vrijdagavond.

Bloeden
Een doekje voor het bloeden is dat Sparta ongeacht zijn klassering op de eindrangschikking gegarandeerd is van deelname aan de play-offs om promotie. Sparta eindigde in de tweede periode tweede achter Jong PSV, maar omdat beloftenelftallen niet mogen promoveren ging het aan de periodetitel gekoppelde ticket voor de play-offs naar Spangen. Wel moet Sparta waarschijnlijk instromen in de eerste ronde van de nacompetitie, want alleen de nummers twee tot en met vijf van de Jupiler League mogen in de tweede ronde beginnen. Het verschil tussen Sparta en de nummer vijf bedraagt vijf punten. Die vijfde plaats is uitgerekend in handen van Excelsior, de stadgenoot die vorig seizoen nog voorlaatste eindigde en met een veel kleinere begroting werkt. Dat gegeven maakt de teloorgang van Sparta alleen nog maar pijnlijker.

Sparta degradeerde in 2010 naar de Jupiler League en eindigde sindsdien als negende, tweede en derde. Sinds die degradatie versleet de club al zes (!) trainers: Jan Everse, Jos van Eck, Michel Vonk, Arjan van der Laan, Henk ten Cate en Adrie Bogers. Na Ajax, Feyenoord en PSV is Sparta nog altijd de club met de meeste Eredivisie-seizoenen (51) achter de naam.
(Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.