Sparta sinds de eeuwwisseling niet zo sterk in eigen huis

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De 'Eredivisie-debatten' van de zondag worden geopend door Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade.

Sparta sinds de eeuwwisseling niet zo sterk in eigen huis
Speelronde: 14
Aftrap: zondag 27 november, 12.30 uur
Scheidsrechter: Ed Janssen

• Sparta Rotterdam was na dertien wedstrijden de hekkensluiter van het linkerrijtje, terwijl Roda JC Kerkrade de rodelantaarndrager van het rechterrijtje was.

• Het treffen tussen Sparta Rotterdam en Roda JC Kerkrade stond 34 keer eerder op de rol in de Eredivisie. De thuisploeg kwam tot twaalf zeges, Roda JC noteerde negen overwinningen en dertien keer bleef een winnaar uit.

• Sparta is inmiddels al vijf thuiswedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. De laatste keer dat de Kasteelheren een dergelijke reeks neerzetten was in het seizoen 1998/99. Destijds bleef Sparta zelfs zeven competitieduels in eigen huis zonder nederlaag.

• Ruim één op de drie doelpunten (om precies te zijn 37 procent) die Sparta dit seizoen maakte, kwam voort uit een standaardsituatie. Dat is het hoogste percentage van alle Eredivisie-clubs.

Sparta Rotterdam is dit seizoen uiterst effectief bij standaardsituaties.
Sparta Rotterdam is dit seizoen uiterst effectief bij standaardsituaties.

• Michel Breuer staat aan de vooravond van zijn 308ste Eredivisie-duel. De verdediger van Sparta zou daarmee Mark-Jan Fledderus evenaren als huidige Eredivisie-speler met de meeste wedstrijden in de hoogste Nederlandse afdeling in de benen. Fledderus, die uitkomt voor Heracles Almelo, is momenteel geblesseerd.

• Sparta-coach Alex Pastoor heeft als trainer een uiterst beroerde balans in Eredivisie-duels met Roda JC. Vijf keer ging zijn ploeg onderuit tegen de Limburgers en eenmaal speelde zijn team gelijk. Nog nooit won een door Pastoor getraind elftal van Roda JC.

• Roda JC is de laatste tijd extreem improductief in uitwedstrijden. De laatste zes duels op vreemde bodem leverden slechts één treffer op, die van David Boysen tegen Excelsior, een duel dat Roda JC met 0-1 won.

• De andere, positieve, kant van de medaille is dat Roda JC in de laatste drie uitwedstrijden geen treffer incasseerde. Als de ploeg van coach Yannis Anastasiou ook Het Kasteel verlaat zonder tegendoelpunt, is het clubrecord uit 1976, 1994 en 2006 geëvenaard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.