Sparta profiteert nu wel van vormcrisis PSV

PSV kan de KNVB-beker weer een jaar uit het hoofd zetten. Een opleving kort na rust kon de uitschakeling op Het Kasteel door Sparta Rotterdam niet voorkomen (3-1).

PSV wilde eindelijk weer aanspraak maken op de KNVB-beker, de prijs die vier jaar geleden voor het laatst naar Eindhoven ging. Trainer Phillip Cocu stuurde dan ook zijn sterkste formatie het veld in tegen Sparta.

Maar het toch al broze vertrouwen kreeg op Het Kasteel een nieuwe tik. Drie dagen na de moeizame zege op Sparta in Eindhoven (1-0) maakte PSV in de eerste helft tegen de Rotterdamse opponent een teleurstellende indruk. De Brabanders moesten na een kwartier in de achtervolging.

Keeper Remko Pasveer redde ten koste van een corner nog wel op de knappe inzet van Loris Brogno. Maar uit de hoekschop scoorde Sparta alsnog. Bart Vriends tikte van dichtbij binnen nadat de bal ongelukkig door de benen van Luuk de Jong was gegaan.

De schade bleef niet beperkt tot de achterstand. Luciano Narsingh, die in de elfde minuut een mooie PSV-kans onbenut had gelaten, moest na een half uur al naar de kant met hamstringklachten.

In de tweede helft toonde PSV beterschap, waar het voor rust weinig gevaar kon stichten. Tekenend was dat Davy Pröpper met een schot van afstand het dichtst bij een treffer was. De lat stond de gelijkmaker in de weg.

Bart Ramselaar onderstreepte het nieuwe elan bij PSV na rust door in de vijftigste minuut op aangeven van Santiago Arias de 1-1 op het scorebord te brengen. De middenvelder, ook al verantwoordelijk voor de bevrijdende treffer van zaterdag, zette daarna tevergeefs Gastón Pereiro vrij voor Sparta-doelman Roy Kortsmit.

Maar juist op het moment dat PSV meer zijn draai leek te hebben gevonden, deelde Sparta de Brabantse gasten een nieuwe tik uit die de genadeklap bleek te zijn. Enkele minuten na de gelijkmaker herstelde Zakaria El Azzouzi de Rotterdamse voorsprong. De aanvaller tikte de 2-1 binnen na een gekraakt schot van Stijn Spierings. De claims van PSV over buitenspel werden mede op advies van de videoscheidsrechter van de hand gewezen.

De Eindhovense hoop op een ontsnapping was in de zeventigste minuut door eigen toedoen verdwenen. Pasveer speelde Nicolas Isimat-Mirin verkeerd aan, waarvan Brogno dankbaar profiteerde en zo de stunt van Sparta tegen PSV compleet maakte: 3-1.