Sparta maakt pas na penalty's einde aan hoop Volendam

Na dertien jaar staat Sparta Rotterdam weer in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. FC Volendam moest pas na een zenuwslopende strafschoppenreeks het hoofd buigen (1-1).

Het moeizame succes was een mooi debuut voor Michael Reiziger als eindverantwoordelijke. De oud-international zat op de bank van Sparta Rotterdam als de vervanger van Alex Pastoor, die door een schorsing was veroordeeld tot de rol van toeschouwer.

De bestrafte trainer zag vanaf de tribune hoe zijn huidige ploeg een sterk begin geen vervolg kon geven tegen de club waar hij tijdens zijn actieve carrière nog had gespeeld. Want FC Volendam maakte het Sparta meer dan lastig. De club uit de Jupiler League was in de eerste helft ook het dichtst bij een openingstreffer.

Na een mislukte vrije trap kwam de bal voor de voeten van Joey Veerman. Het talent, dat afgelopen vrijdag zijn eerste goals in het betaald voetbal had gemaakt, zag zijn schot via de binnenkant van de paal weer het veld inkomen. Sparta had ook enkele kansen de ban te breken, waarbij onder anderen Paco van Moorsel en Stijn Spierings zich lieten gelden.

In de tweede helft zette FC Volendam aanvankelijk de sterke lijn door. Sparta ontsnapte daarbij na bijna een uur toen een inzet van Kees Kwakman tegen de lat kwam. De Eredivisionist, waar keeper Roy Kortsmit met attent uitkomen in de slotfase een Noord-Hollandse treffer voorkwam, sloeg zelf bijna toe enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd. De inzet van Van Moorsel ging net voorlangs.

In de noodzakelijke verlenging zette Sparta de eerste stap op weg naar de halve finale. Op het moment dat Mathias Pogba zich klaarmaakte voor een invalbeurt brak Thomas Verhaar met een schot van net buiten het strafschopgebied de ban. De Franse spits mocht weer gaan zitten, maar maakte niet veel later alsnog zijn entree. Want enkele minuten na de 0-1 bracht Bert Steltenpool de wedstrijd weer in balans door een inzet van Veerman van dichtbij in het dak van het doel te schieten.

Held
Maar geen van beide clubs kon daarna het verschil nog maken, zodat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin ontpopte Roy Kortsmit zich tot held. De doelman van Sparta stopte na twee missers van beide teams de achtste strafschop van Rihairo Meulens, waarna Sherel Floranus de Rotterdammers naar de halve finale schoot.

Sparta is de eerste ploeg die zich schaart bij de laatste vier van het KNVB-bekertoernooi. Woensdag staan FC Utrecht - SC Cambuur en AZ – SC Heerenveen op het programma. Vitesse en Feyenoord strijden donderdag om het laatste ticket voor de halve finale.