Sparta loopt verder uit door goal in allerlaatste seconde

Sparta Rotterdam blijft maar winnen. Dit keer had de Kasteelclub liefst 93 minuten nodig om de zege veilig te stellen, de zevende op rij. VVV-Venlo kwam niet verder dan een gelijkspel tegen het tiental van Telstar.

FC Oss - Sparta Rotterdam 1-2
Degradatiekandidaat FC Oss heeft lijstaanvoerder Sparta in eigen huis lang laten zweten. De Kasteelclub kwam in het Frans Heesenstadion op voorsprong, toen spits Roland Bergkamp de bal in de 25ste minuut achter doelman Xavier Mous volleerde, maar nog voor de pauze werd die treffer teniet gedaan.

Het was de collega van Mous die de gelijkmaker inleidde. Sparta-goalie Roy Kortsmit liep ver uit zijn doel om de bal op de linkerflank weg te werken, maar leverde de bal in bij Richard van der Venne. De aanvallende middenvelder van de Brabanders twijfelde geen moment en haalde in een keer uit. Zijn poging stuiterde in het verlaten doel.

Die stand stond tot de 93ste minuut op het scorebord, maar toen FC Oss het punt in de tas leek te hebben, griste goaltjesdief Thomas Verhaar dat eruit. Opnieuw ging Mous opzichtig in de fout, want hij haalde invaller Finn Stokkers naar de grond in zijn eigen strafschopgebied. Clubtopscorer Verhaar (foto) pakte het cadeautje dankbaar aan en benutte de toegekende penalty: 1-2. Daarmee komt de spits op 22 competitietreffers en Sparta op 67 punten, met elf punten voorsprong op nummer twee VVV en nog een wedstrijd tegoed. Bovendien is Sparta al zeventien competitiewedstrijden ongeslagen.

Telstar - VVV-Venlo 2-2
Want nummer twee VVV kon niet mee in het spoor van Sparta. Het was Telstar dat - al vroeg - de voorsprong nam. Revelatie Tarik Tissoudali schoot in de achtste minuut de 1-0 tegen het net en daarmee tekende hij al voor zijn vijftiende treffer van dit seizoen. Na rust bracht Gianluca Nijholt de Limburgers uit het niets terug in de wedstrijd, toen hij een afgeslagen (door hem getrapte) hoekschop in een keer in de linkerkruising joeg.

Amper een minuut na de verwijdering van Crescendo van Berkel, die met een directe rode kaart naar de kant moest wegens een grove charge op de benen van Moreno Rutten, was het aanvaller Johnatan Opoku die de 1-2 binnenkopte en zo leek hij ervoor te zorgen dat de Venlonaren twee punten in zouden lopen op Sparta. Het was Donovan Deekman die daar echter in de absolute slotfase een stokje voor stak en het tiental van Telstar een punt bezorgde. Door dat resultaat, komt VVV op 56 punten. Dat zijn er elf minder dan koploper Sparta.

Het tiental van Telstar kwam in de slotminuten nog terug tot 2-2 tegen VVV-Venlo.

NAC Breda - Achilles '29 3-1
NAC Breda deed in de luwte van de bovenste twee ploegen juist wél goede zaken. De Bredanaars wonnen in het eigen Rat Verlegh Stadion overtuigend van Achilles '29. Kevin van Diermen zette de thuisploeg op het juiste spoor door vijf minuten voor rust de openingstreffer achter keeper Leon ter Wielen te koppen. Het was zijn eerste goal in dienst van de degradant.

Ter Wielen was kansloos bij de 1-0, maar mocht de tweede treffer zichzelf wel degelijk aanrekenen. De goalie leek een voorzet van rechtsback Ronnie Stam simpel te kunnen vangen, maar sloeg de bal keihard in eigen doel. Thijs Hendriks nam enkele minuten daarna sportieve revanche namens de Groesbekers, maar een gelijkspel bleek daarmee niet in de maak. Uros Matic gaf de eindstand in de absolute slotfase juist nog een fraaier aanzicht met een doeltreffende poging van afstand: 3-1.

Helmond Sport - FC Eindhoven 1-2
De Brabantse derby werd ontsierd door rellen en onrust vanaf de tribunes. Scheidsrechter Laurens Gerrets besloot het duel tien minuten voor rust te staken wegens het herhaaldelijk afsteken van vuurwerk, dat ook op het veld werd gegooid. De wedstrijd werd na een klein kwartier alweer hervat.

Anthony van den Hurk werd na de hervatting met twee doelpunten de grote man van FC Eindhoven. De aanvaller bezorgde de bezoekers met zijn negende (66ste minuut) en tiende (89ste minuut) competitietreffer van dit seizoen de zege. Helmond Sport kwam niet verder dan de openingstreffer van Mounir El Allouchi kort voor rust. Door de zege behoudt FC Eindhoven de derde plek, met een punt voorsprong op nummer vier NAC Breda.