Sparta kampioen na zege op Jong Ajax

Sparta Rotterdam is na 33 wedstrijden in de Jupiler League zeker van de titel. Op Het Kasteel was de equipe van trainer Alex Pastoor met 3-1 te sterk voor een mak Jong Ajax en dat was genoeg voor het kampioenschap. Daarmee keert de club uit Spangen na zes jaar afwezigheid terug naar de Eredivisie.

De Rotterdammers waren dit seizoen heer en meester in de Jupiler League, maar toen de ploeg de titel voor het grijpen had leken de Spartanen plots geveld door kampioenskoorts. Ineens werd er vier wedstrijden op rij niet gewonnen. Almere City bleek 14 maart met 1-0 te sterk, waarna Fortuna Sittard, NAC Breda en Helmond Sport Sparta allen op een 1-1 gelijkspel hielden.

Daardoor werd het titelfeest - waar al vanaf 18 maart rekening mee gehouden moest worden - alsmaar uitgesteld, maar op maandagavond moest het er in eigen huis dan toch echt van komen tegen Jong Ajax. Een uitverkocht stadion kon beide ploegen echter niet tot grote hoogten stuwen. Het hoogtepunt van de wedstrijd leken de toeschouwers al na acht minuten te mogen aanschouwen, toen Loris Brogno de score opende.

Dat deed de flankaanvaller na een combinatie door het centrum, door hemzelf opgezet. De 23-jarige linksbuiten speelde spits Roland Bergkamp in, die vond Paco van Moorsel en zijn voorzet werd in de linkerkruising binnengeknald door Brogno. Dat leek lange tijd de winnende treffer te worden, want waar de thuisploeg voor het doel van Jong Ajax-goalie André Onana niet verder kwam dan wat plaagstootjes kwamen de Amsterdammers zelfs daar niet toe.

Sparta-aanvoerder Michel Breuer was de grote man in het kampioensduel met Jong Ajax, door in de slotfase de bevrijdende 2-1 binnen te schieten.

De bezoekers waren vrij kansloos, tot Daley Sinkgraven in de 73ste minuut van ruim twintig meter ineens uithaalde. Zijn snoeiharde pegel met een lichte zwabber liet keeper Roy Kortsmit kansloos. Met zijn eerste doelpunt in de Jupiler League kreeg het lid van de eerste selectie van Ajax Het Kasteel stil, al was het maar voor even. De ploeg werd ruim tien minuten later gered door de eigen aanvoerder: de 35-jarige Michel Breuer.

De centrale verdediger schoot de 2-1 binnen toen een vrije trap van Ryan Sanusi via de lat terug het veld inkwam en via Thomas Verhaar en de handen van Onana voor zijn voeten terecht kwam. Vanaf amper vijf meter was het daarna een koud kunstje. Met die tweede Spartaanse treffer was het verzet van Jong Ajax definitief gebroken en knalde invaller Sherjill MacDonald op aangeven van Bergkamp nog de 3-1 binnen. Daardoor is Sparta niet meer te achterhalen door nummer twee VVV-Venlo, dat met nog drie wedstrijden te gaan een achterstand van tien punten heeft.