Sparta in spoor Volendam, NAC raakt achterop

Koploper FC Volendam maakte geen fout, net als achtervolgers Sparta Rotterdam en FC Eindhoven. NAC Breda raakte verder achterop na een onnodig gelijkspel.

Helmond Sport - FC Volendam 0-2
FC Volendam heeft zich gehandhaafd aan kop van de Jupiler League door ten koste van Helmond Sport de zesde overwinning van het seizoen te boeken. Op Sportpark De Braak zette Dylan Mertens de Noord-Hollanders na minder dan een half uur op het goede spoor. De middenvelder maakte zijn eerste goal in het betaald voetbal op aangeven van Gyliano van Velzen, die een kwartier voor het einde de bevrijdende 0-2 maakte. FC Volendam, dat moest aantreden zonder de geblesseerde Jack Tuijp, blijft door de zege aan kop in de Jupiler League.

Jong PSV – Sparta Rotterdam 0-3
Jong PSV was geen partij voor Sparta Rotterdam, dat na 45 minuten met een geruststellende 3-0 voorsprong de kleedkamer kon opzoeken. Naast Loris Brogno deed Thomas Verhaar (foto) zich gelden als doelpuntenmaker. De aanvaller nam twee treffers voor zijn rekening, waarvan de laatste uit een strafschop na een overtreding van Hjörtur Hermannsson. Daarmee is hij op de eerste plaats gekomen van de topscorerslijst van de Eerste Divisie. In de tweede helft nam Sparta gas terug zonder dat de zege in gevaar kwam.

FC Oss – FC Eindhoven 0-4
FC Eindhoven bleef in het spoor van FC Volendam door bij FC Oss de winst te pakken. Anthony van den Hurk bracht de gasten na een kwartier op voorsprong, maar moest niet veel later al geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger Christopher Mandiangu toonde zich eveneens trefzeker, al liet zijn doelpunt langer op zich wachten. In de 64ste minuut bracht hij de overwinning van FC Eindhoven in veilige haven. Fries Deschilder en Tom Van Imschoot gaven de wedstrijd een voor de gasten nog mooiere uitslag mee.

Anthony van den Hurk (links) in duel met FC Oss-speler Jeffrey Ket.

NAC Breda – FC Emmen 2-2
FC Emmen heeft NAC Breda een gevoelige tik gegeven. De Drentse formatie was aanvankelijk de onderliggende partij in het Rat Verlegh Stadion, maar had het geluk dat de thuisploeg het overwicht niet tot uitdrukking bracht in de score. Alleen Sjoerd Ars scoorde namens NAC, dat in de tweede helft daarvoor de rekening kreeg gepresenteerd. Sander Rozema en Rick ten Voorde zetten de gasten op een voorsprong. In de slotfase voorkwam Mats Seuntjens een nederlaag door een strafschop te benutten, die was toegekend na hands van Jens Jurn Streutker. Luis Pedro had in blessuretijd nog pech toen zijn inzet op de lat kwam, zodat NAC niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel.

FC Dordrecht – VVV-Venlo 0-0
Ook FC Dordrecht moet voorlopig genoegen nemen met een plek in de grijze middenmoot van de Jupiler League. De ploeg van trainer Harry van den Ham kwam op eigen veld niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen VVV-Venlo, dat door het gelijkspel eveneens een pas op de plaats moest maken.

Go Ahead Eagles – Jong Ajax 2-0
Leon de Kogel zag na een half uur al een einde komen aan zijn wedstrijd tegen Jong Ajax. Geblesseerd ging de spits van Go Ahead Eagles naar de kant in de wetenschap dat hij had verzuimd een strafschop in een doelpunt om te zetten. Maar juist zijn vervanger Teije ten Den had slechts enkele minuten nodig om de verdiende Deventer goal te maken. De invaller maakte een half uur voor tijd een einde aan de groeiende Amsterdamse hoop.